Fontos lett a megtakarítás a járvány alatt.

A magyar háztartások jelentős része megszenvedte a pandémiát. Ez derült ki abból a felmérésből, amelyet az IMAS International közvéleménykutató cég készített az egyik Magyarországon is működő külföldi bank számára. Az adatok azt mutatják, hogy a magyar háztartások mintegy 60 százaléka rosszul jött ki a koronavírus-járványból: a pénzügyi helyzetük kisebb-nagyobb mértékben rosszabb lett. A pandémia ugyanakkor nagyobb takarékosságra késztette az embereket, hiszen míg 2019-ben még csak 70 százalékuk nevezte szükségesnek, hogy a havi fizetéséből félretegyen, az idén ez az arány már 79 százalék volt. A válaszadók 28 százaléka azért hagyott pénzt a családi kasszában, mert félt az állása elvesztésétől, 27 százalék pedig azt nevezte meg indoknak, hogy nem tudott vagy nem akart nagyobb összegű vásárlásra, befektetésre gondolni. Az idei évben egyébként a megtakarítani tudó magyarok átlagosan 29 400 forintot tettek félre havonta, és ez az összeg mintegy harmadával több, mint az előző esztendőben.


A pandémia egy másik változást is elhozott. Az online fizetés, illetve az ilyen szolgáltatásokat nyújtó szolgáltatók iránti bizalom jelentősen nőtt, éppen ezért a bankfiókok funkciója is egyre inkább módosul, az ottani tevékenység inkább már a tanácsadás felé tolódik el.
A hét régiónkbeli országban készült felmérés szerint – amelyet egyébként 2015 óta minden évben elvégez a cég a bank számára – érthető módon az emberek többsége inkább a vészhelyzetekre való felkészülés miatt spórol, de területenként ebben vannak különbségek. Szlovákiában ilyen célra a válaszolók 94 százaléka tesz félre, Magyarországon csak 48 százalék. Hazánkban hasonló mértékben takarékoskodnak az időskori, nyugdíj utáni kiadásokra, a harmadik helyen pedig 47 százalékkal áll a pénzügyi tartalék képzése.