Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Fenntartható búzából készül a fehérvári győri keksz

Magyarországon is bővíti fenntartható búzatermesztési programját a Mondelez. Az amerikai élelmiszeripari vállalat székesfehérvári üzemében készülő kekszek egyre nagyobb hányadát fenntartható búzából előállított lisztből gyártják.  

Közleményük szerint azt vállalták, hogy 2022 végéig minden európai kekszmárkájukhoz az úgynevezett Harmony búzát használják alapanyagként, és ez lesz a gyakorlat a Győri Édes termékeknél is. A Harmony Programban több mint 1500 gazda és 18 malom vesz részt Belgiumban, Csehországban, Franciaországban, Lengyelországban, Olaszországban, Spanyolországban és természetesen Magyarországon. Itthon 2019-ben vetettek először Harmony búzát, amelyet 2020 júliusában takarítottak be.

A Mondelez közölte: évente mintegy 16 ezer tonna kekszet gyártanak Székesfehérváron. A nyilvános cégadatok szerint a Győri Keksz Kft. tavaly 9,9 milliárd forint árbevételt ért el az előző évi 10 milliárd forint után, a társaság adózott eredménye 794 forint volt 2021-ben az egy évvel korábbi 674 millió forint után.

A Mondelez International a világ 150 országában forgalmazza snacktermékeit. Olyan globális márkák tartoznak hozzá, mint az Oreo, belVita és LU kekszek, a Cadbury Dairy Milk, a Milka és Toblerone csokoládék, Sour Patch Kids cukorka és Trident rágógumi.

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com