Kezdőlap Uncategorized

Hittel és alázattal bármire képesek vagyunk – interjú László Attilával

]

A Csillag Születik 2011-es győztese László Attila, mindössze 15 évesen lett az ország nagy kedvence. November 29-én Miskolcon, a Zenepalotában ad duett koncertet Feng Ya Ou-val, aki az idei Sztárban Sztár leszek! második helyezettje lett. Az elmúlt évekről, tervekről, és a jelenről faggattuk Attilát.

– Nemrég volt a születésnapod. 23 évesen elmondhatod, hogy ott tartasz, ahol annak idején elképzelted?

Olyan szempontból igen, hiszen még mindig énekléssel foglalkozom, még mindig a zene tölti be az életemet, de még nem mondhatom azt, hogy elértem, amit akartam. Hosszú még az út és nagyon sokáig ezt szeretném csinálni minél jobban, szebben és egyre jobb minőségben.

– Mennyire vagy elégedett az elmúlt 8 évvel, amióta megnyerted a Csillag Születik 3. évadját?

Ez idő alatt nagyon sok minden történt velem. Rengeteget utaztam és láttam. A műsor után volt körülbelül 4 évnyi csend az életemben. Ez nem volt szándékos, inkább azt mondanám, hogy így alakult. Sokan elfelejtettek és ebben az időben sokat is változtam, főként külsőleg. Három-négy éve kerültem vissza kicsit a köztudatba az internetnek és a közösségi médiának köszönhetően. Próbáltam minden héten egy-egy újabb feldolgozással kedveskedni a követőimnek, így gyarapodott a számuk is szépen. Kellett ez a pár év, hogy felnőjek, és még jobban megerősödjön bennem az a hit, hogy továbbra is a zenével kell foglalkoznom.

– Mivel tennél, ha a zene nem lenne az életed része? Milyen foglalkozást űznél szívesen, azaz van-e „B” terved?

Sokszor elgondolkodok ezen és nem sok minden jut az eszembe. Nem tudok mást elképzelni magamnak, mint a zene. Sokan mondják, hogy kell „B” terv, de én úgy vagyok vele, hogy csak egy „A” tervem van és ezt a tervet kell véghezvinnem. Hiszen erről szól az élet – a kapott feladatot hittel véghezvinni.

– Te vagy az egyetlen művészlélek a családodban?

Előttem a családban senki sem foglalkozott zenével. Édesanyám nagyon szeret énekelni, sok népdalt megtanított nekem kisebb koromban, de sosem akart a zenével komolyabban foglalkozni. Igen, az egyetlen vagyok – nevet.

– Kinek a szavára hallgatsz?

Elsősorban a szüleim szavára, hiszen ők mindig mellettem álltak és állnak. Emellett szerencsére sok jóakaró ember megtalál és sok tanácsot is kapok. Igyekszem ezeket jól kezelni és tanulni belőle.

– A magánéleted egy kis zárt sziget, nem a nyilvánosság előtt éled. Elárulnád nekünk, hogy telik egy napod?

A napom mindig változó. Hétköznap, amikor nincsenek fellépések akkor a stúdióban vagyok és a hétvégi feldolgozást csinálom, amit utána kirakok a Facebookra. Mellette hangszerelek, és új dalokon dolgozom. Kell a pihenés is, tudom, ezért sokszor csak vagyok, és nem csinálok semmit.

– Mi az, ami ellazít? Hogyan kapcsolódsz ki?

Sokszor azon veszem észre magam, hogy ülök a számítógép előtt és koncertfelvételeket hallgatok különböző előadóktól. Nem tudom a zenét kikapcsolni a fejemből, mindig ott van. Néha meg jól esik egy kis ház körüli munka édesapámmal a kertben.

– Van-e példaképed a szakmában?

Nagyon sok neves előadót, zeneszerzőt tudnék felsorolni. Köztük a legkiemelkedőbbek Presser Gábor és Bódi László „Cipő” lenne. Presser Gábor dalai és mély mondanivalója nagyon megérint. Cipő szövegei pedig egyszerűen nagyszerűek.

– Milyen zenét kedvelsz?

Mindenevő vagyok. Elkezdve a mulatóstól a klasszikus zenéig. Szinte minden. Fontos számomra az, hogy minél több zenei stílust hallgassak.

– Van kedvenc sportod, amit esetleg Te is aktívan űzöl? 

Nincsen kedvenc sportom. A testedzésen kívül semmit sem csinálok. Régen szerettem focizni a szomszédokkal még Kézdivásárhelyen, de ez lassan elmaradt.

– Kedvenc filmek, színészek?

Kedvenc filmjeim a Forrest Gump, A tűzszekerek, és Ameddig a lábam bírja. Kedvenc színészem Tom Hanks.

– Mi a kedvenc ételed, italod?

Régen mindenhol a rántott csirkemellet kértem, de mára ez megváltozott. A mostani kedvenc ételem a marhapörkölt nokedlivel. Alkoholt ritkán fogyasztok legtöbbször az almalé megy a legjobban.

– Szoktál főzni?

Nem szoktam főzni, de szeretnék megtanulni. Úgy érzem, hogy valamit ott is tudnék alkotni J

– Sokszor jársz Miskolcon és környékén, sok felkérést kapsz a várostól a rajongóid nagy örömére. Mi a véleményed a miskolci közönségről?

Több mint tíz alkalommal énekeltem Miskolcon az elmúlt 3 évben. Ez valóban nagyon szép szám. Szeretem ezt a várost és a miskolci közönség nagyon lelkes! Miskolcon mindig jól szól az ének J A környékre is sokat járok így eléggé ismerem a közeli falvakat és városokat. Örülök annak, hogy mindig visszahívnak és szeretik, igénylik azt, amit csinálok.

– Pár nap múlva (november 29-én pénteken) Miskolcon, a Zenepalotában adsz egy különleges koncertet Feng Ya Ou-val. Hogyan jött az ötlet?

Régen gondolkodtam, hogy milyen lenne egy duett koncert valakivel. Ya Ou-val egy zeneiskolába jártunk és ott többször énekeltünk együtt. Így jött az ötlet egy közös előadásra, ami – reméljük, hogy tetszeni fog mindenkinek.

– Mire számíthat a közönség? Miért lesz ez a koncert más, mint a többi?

A koncerten megszólalnak majd saját dalok és feldolgozások. Olyan feldolgozások, amiket máskor nem szoktam énekelni így mindenképp érdekes lesz és új. Még sosem adtam duett koncertet, mindig egyedül voltam a színpadon így ez az előadás számomra is különlegesség lesz.

A koncert részletei és jegyvásárlási lehetőség: https://mizuborsod.hu/esemenyek/a-zene-osszekot-laszlo-attila-es-ya-ou-eloadoestje/

– Milyen jövőbeli terveid vannak? Mire készülsz, hogy néz ki a 2020-as év előreláthatólag?

Hamarosan megjelenik egy új dalom videóklippel együtt, és a jövőben szeretnék több új dalt írni. A 2020 évben sokat szeretnék utazni. Amerikába és Ausztráliába is el akarok újra menni a magyar közösségekhez. Több önálló koncertet tervezek.

– Van-e olyan dolog az életedben, ami igazi, bakancslistás terv?

Nagyon szeretném körbe utazni a világot.

– Mi a helyzet párkapcsolat terén? Van időd az utazgatás és a fellépések mellett a magánéletre?

Időnk arra van, amire szakítunk így mindenképp jut idő erre is, de egyelőre a zene áll az első helyen.

– Mit üzensz azoknak a fiataloknak, gyerekeknek, akik most kezdenek zenével foglalkozni? Miért NE adják fel?

Azt üzenem, hogy ha szeretik a zenét és úgy érzik, hogy ebben örömüket lelik, akkor az utolsó percig is küzdjenek azért, hogy elérjék, amit akarnak. Hittel és alázattal bármire képesek.

Köszönjük a válaszokat a Mizu Miskolc olvasóközönségének a nevében!

Az interjút Hován Szilvia készítette.