Kezdőlap Uncategorized

Idén is 40 milliárd a tét

Május 20-ig lehet felajánlani adónk 1 százalékát. Ez az apró szívesség sokaknak a túlélést jelenti a jelenlegi helyzetben.

A befizetett adó 1+1 százalékáról május 20-ig lehet dönteni, akár a bevallás részeként, akár önálló nyilatkozatként a “21EGYSZA” lapon. A legegyszerűbben rendelkezni KAÜ (Központi Azonosítási Ügynök) azonosítóval, a NAV webes kitöltő programján keresztül lehet.

Az előző évben csupán az adózók fele, körülbelül 2 és fél millió ember döntött az adója 1+1 százalékáról. Pedig nem nagy meló, csak néhány perc az életünkből. Ahhoz képest, hogy már 1997 óta hozhatunk döntéseket az adónk 1 százalékáról, még mindig kevésnek tartom azt a 2 és fél millió embert, bár számuk évről évre növekszik.

Az egyik 1% felajánlható egy civil szervezetnek, a másik pedig idén is egy vallási közösségnek vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.

Tavaly tehát 40,7 milliárd forintról rendelkezhettek volna a magánszemélyek, végül mindössze 18,6 milliárd forintot juttattak el a különféle szervezeteknek. Több mint 20 milliárd forintot oszthattunk volna szét, de nem szántuk rá azt a kis időt, pedig hatalmas segítséget jelentenek ezek az adóforintok, főleg így a járvány idején. Idén ugyanez a helyzet, a tét 40 milliárd.

a legegyszerűbben az adóhivatal e-szja felületén lehet kitölteni a nyilatkozatokat

Sokan döntöttek már az adóhivatal adatai szerint 2021-ben, de még mindig akadnak olyanok, akik gondolkodnak. Nos, már nem lehet sokáig, 20-án lejár a határidő. Remélem ezalatt a 9 nap alatt akad pár perce mindenkinek, hiszen tényleg nem több az egész, csak pár kattintás.