Kezdőlap Uncategorized

Óvatosan a zebránál!

Az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága ma útjára indította a „Zebra terv” elnevezésű balesetmegelőzési ellenőrzését a gyalogosok, mint védtelen közlekedők biztonságára fókuszálva.

A baleset-megelőzési ellenőrzés során a rendőrök nagy hangsúlyt fektetnek mind a gyalogosok, mind a járművezetők szabálykövető magatartásának ellenőrzésére. Minden eszközt bevetnek, hogy elkapják a szabálytalankodókat, testkamerát használnak és civil járművekből is készítenek felvételeket.

A statisztika szerint évente átlagosan 2500 gyalogost ütnek el közútjainkon, közülük 150 ember életét veszti a balesetben. Majdnem 1000 gyalogost a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen ér baleset. Ezeknek, a zebrákon történő baleseteknek nagyságrendileg 2,5%-a halálos kimenetelű.

Persze a gyalogosok is hibázhatnak. Az általuk okozott baleseteken belül vezető helyen áll az óvatlan, hirtelen lelépés az úttestre. A második leggyakoribb ok a piros lámpa figyelmen kívül hagyása és a tiltott helyen való áthaladás. Az autóvezetők felelőssége, hogy kellő óvatossággal, figyelemmel és mérsékelt sebességgel közelítsék meg az olyan helyeket, ahol gyalogosok hirtelen megjelenésére lehet számítani – legyen szó gyalogos-átkelőhelyről, busz- vagy villamos-megállóhelyről.

Az ellenőrzések célja ebben az esetben sem a büntetés, csak szeretné kiszűrni a rendőrség azokat, akik nem megfelelő módon viselkednek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken. A rendőrök a közlekedésbiztonsági szempontból indokolt helyeken lesznek elsősorban jelen, viszont az ellenőrzések konkrét helyszíneit előzetesen most nem hozzák nyilvánosságra.