Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Közélet

Ilyen egy Száhel nap a Miskolci Állatkertben

A világ egyik legsúlyosabb környezeti problémája napjainkban az elsivatagosodás, ezt már a 90-es évek óta tudjuk.1994 június 17-én több mint 100 ország fogadta el az ENSZ által kezdeményezett egyezményt, amelynek fő célja az volt, hogy a fejlett országok osszák meg az elsivatagosodás elleni technológiákat és tudást, valamint támogassanak képzési programokat a fejlődő országoknak. Június 17. azóta a sivatagosodás és aszály elleni küzdelem világnapja.

Vannak helyek, ahol az elsivatagosodás sokkal markánsabban jelenik meg, ilyen például a Szahara déli részén taláható Száhel-övezet, más néven éhségöv. A sivatag szegélyén emberek és állatok egyaránt folyamatos harcot vívnak az ivóvízért. Az oroszlán a Száhel övezet legnagyobb termetű ragadozója, amelynek fennmaradása a zsákmányállatoktól függ. Ha az elsivatagosodás révén csökken a nagytestű növényevők száma, az az oroszlánok eltűnését is eredményezi Száhelből. 

A Miskolci Állatkert épp ezért választotta a mai napot, az aszál elleni küzdelem világnapját. A Száhel napon megpróbálta minél több ember figyelmét felhívni az égető problémára. 

Először is jól megettették az oroszlánokat. Annak én – még a rács túloldalán – is kifejezetten örültem, hogy Zeusz nem maradt éhes.

Csaptak egy jó kis bulit. A talpalávalót ezek a rendkívűl jó hangulatú szenegáli fiúk ütötték, dobolták és énekelték. 

A Száhel bemutató ház mellett afrikai kézműves bazár volt és a Kultúrafrika Alapítvány jóvoltából megtekinthettük az Afrikapozitív fotó kiállítást is.

 

Fotó: Pataki Gegő