Kezdőlap Uncategorized

Innovációs centrumot hoznak létre Miskolcon

Innovációs centrumot hoz létre a Miskolci Egyetem és a város önkormányzata – a megállapodást pénteken írták alá a borsodi megyeszékhelyen.

Az önkormányzatnak az MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint elérkezett a negyedik ipari forradalom ideje, az automatizálás és az információs technológia egyre erősebb összefonódása új kihívásokat jelent, ezért természetes, hogy a város és az egyetem együttműködési megállapodást köt.

Azt írták, “egyet akarnak”, egy fejlődő, modern, az újdonságokra, új technológiák befogadására képes 21. századi Miskolcot, amely részese és nyertese lehet a negyedik ipari forradalomnak.

A közlemény szerint Miskolc ma erős és sikeres város, a legmodernebb technológiákat alkalmazó nagy, nemzetközi vállalatok jöttek és jönnek ide, ipari és gazdasági központként százezreknek adnak munkát, megélhetést. Ahhoz, hogy ez a jövőben még inkább így legyen, újításokra és a fiatalokra van szükség.

Az egyezmény újfajta együttműködés keretét adja, a város és az egyetem közösen dolgozik majd azért, hogy új, Magyarországról még hiányzó iparágak települjenek Miskolcra, a cél, hogy magas hozzáadott értékű termelés, a legdinamikusabban növekvő, innovatív gazdasági ágazatok honosodjanak meg a városban.

Az önkormányzat és az egyetem olyan gazdasági környezet megteremtésén dolgozik majd közösen, amely nem csak a termelés, hanem a kutatás-fejlesztés számára is vonzó. Ennek érdekében innovációs centrumot létesítenek, amely “helyszíne és motorja is lesz egyben a kutató-fejlesztő és gazdaságélénkítő tevékenységeknek. 

A megállapodás kitér az oktatás megújítására is, az egyetem és a város a régió legkorszerűbb oktatási intézményi modelljét kívánja létrehozni Miskolcon; olyan oktatási rendszert építenek ki, amely szolgálja az ipar érdekeit, egyben felkészíti a diákokat arra, hogy képesek legyenek megfelelni a negyedik ipari forradalom követelményeinek. 

Azt szeretnék, hogy 2020-ra valódi kutató-fejlesztő egyetemmé alakuljon át a felsőoktatási intézmény, elsősorban műszaki kutatóegyetemi centrummá, ahol nemcsak kiváló, versenyképes tudást szerezhetnek a magyar és külföldi diákok, hanem arra is lehetőséget kapnak, hogy új eszközöket, technológiákat találjanak fel, fejlesszenek ki.

Forrás: 2017. december 22., péntek – MTI