Kezdőlap Uncategorized

Karácsonyi filmek – Az alternatív TOP 10 !

Alternatív TOP 10-es listánkon olyan karácsonyi filmek szerepelnek, melyek egy részéről sokan nem is tudják, hogy karácsonyi filmek. Pedig de !

10. Szerepcsere (Trading Places, 1983)

15d32228e08448c3f32c68a233739da2

Két unatkozó milliomos öregúr fogadást köt egymással : mi lenne, ha két merőben ellentétes társadalmi helyzetben lévő egyént kicserélnének ? (Nem mint az UFO-k (testcsere – brrrr) hanem egy szegényből gazdagot, egy gazdagból szegényt kreálnak. Arra a kérdésre keresik a választ, hogy vajon a születés dönti el, milyenek vagyunk, vagy a körülmények befolyásolják az emberi viselkedést ? A kísérlet két szenvedő alanyát Dan Aykroyd és Eddie Murphy kelti életre, akikkel pont a karácsonyi ünnepek idején történik meg ez a kis „kellemetlenség”. Hőseink azonban összefognak és bosszút állnak kínzóikon. Szuper vígjáték és még Jamie Lee Curtis is domborít benne (nyammi) !

l
Télapó szomorú.
jamie-lee-curtis-nude-scene
Négyesben !

 9. Rocky IV (1985)

rocky-iv-original

Rocky Balboa (Sylvester Stallone) negyedik alkalommal húzta fel bokszkesztyűjét, ellenfele Ivan Drago (az ifjú muszkli miska, Dolph Lundgren), aki korábban halálra püfölte régi mentorát, Apollo Creedet (Carl Weathers). A keleti és a nyugati világ (USA vs. CCCP) összecsapására a Szovjetunióban kerül sor, karácsonykor. Gyed Maróz és Szvetyit Szolnyiska lesben áll ! James Brown pedig előadja a Living in America-t, kellhet ennél több ? Azért Brigitte Nielsen fapofa femme fatale-ja is rendesen megdobogtatta a férfiak (khm..) szívét (?).

Ivan-Drago-vs.-Rocy-Balboa
“Kő-papír-olló !”
Rocky-Reindeer
“Száncsengő, száncsengő…”

 8. A nagy ugrás (The Hudsucker Proxy, 1994)

Képtalálat a következőre: „hudsucker proxy christmas”

A Coen tesók is a karácsonyi-újévi időszak közé lőtték be egyik legjobb filmjük sztoriját. A jobb sarokban a tapasztalatlan Norville Barnes (Tim Robbins), a bal sarokban a dörzsölt Sidney J. Mussburger (Paul Newman). A cél a Hudsucker iparvállalat igazgatói széke. Közben azt is megtudhatjuk, hogyan találták fel a hulla-hopp karikát és a frizbit !

Képtalálat a következőre: „hudsucker proxy christmas”

7. Batman visszatér (Batman Returns, 1992)

batman_returns_ver8

Tim Burton második Batman rendezése is karácsonykor játszódik. Jézuska és Télapó helyett a Denevéremberhez (Michael Keaton) a Pingvin (Danny DeVito) és a Macskanő (Michelle Pfeiffer) kopog be az ünnepek idején, miközben a háttérben egy gonosz üzletember rángatja a szálakat (Christopher Walken). Közben csendben hull a hó…

batman-returns-ice-princess
Karácsony Gotham Cityben.
br1
Miau !

6. Szellemirtók II. (Ghostbusters II.)

image

Dr. Peter Venkman (Bill Murray), Dr. Raymond Stantz (Dan Aykroyd), Dr. Egon Spengler (Harold Ramis), vagyis mindannyiunk kedvenc szellemirtói visszatértek ! Ellenfelük Vigo, a Kárpátok Ostora, Moldávia Bánata. Segítségük egy rózsaszín lélek-trutymó, amelyet az emberek érzelmei irányítanak, a negatív emóciókra ellenségesen, dühösen, a pozitív érzelmekre vidáman, segítőkészen reagál. De ki is varázsolhatná boldoggá, elégedetté New York city több milliós, az ünnepek alatt agresszív, feszült, dühös lakosságát ? Talán egy nemzeti jelkép . . .

ghostbustersii
“Ezt kapd el, ne a náthát !”

5. Drágán add az életed (Die Hard, 1988) /Még drágább az életed (Die Hard 2, 1990)

5795

John McLain hadnagy kalandjai, legyenek azok akár a Nakatomi toronyházban, akár a Washington reptéren, mindig karácsony idején játszódnak. De míg másoknak a pulyka és a tojáslikör, Bruce Willisnek pénzhajhász vagy fundamentalista terroristák jutnak. „Yippie ka yee !”

movies-20-best-snow-movies-gallery-6
“Hogy-hogy nincs térerőm ?”
latest
“Én kilövöm a rosszfiúkat, te hozd addig a bejglit !”

 4. Halálos fegyver (Lethal Weapon, 1987)

lethal_weapon

Roger Murtaugh (Danny Glover) most ünnepli ötvenedik születésnapját. A gyilkosságiaknál dolgozó nyomozó otthonülő, családszerető ember, aki már csak a jól megérdemelt nyugdíjas évekre készül. Balszerencséjére egy teljesen más típusú nyomozóval, a suicide hajlamú Martin Riggs-szel (Mel Gibson) hozza össze a sors. A két rendőrnek egy öngyilkossági ügyet kellene megoldania, amely szorosan összekapcsolódik egy nemzetközi drogkartell leleplezésével. Gary Busey Mr. Joshua szerepében feledhetetlen. Srácok, ne utánozzátok le az öngyújtós jelenetet ! Minden idők egyik legjobb zsarupárosa ezt követően még három alkalommal akciózott együtt, de aztán már „bazi öregek” lettek hozzá…

Képtalálat a következőre: „lethal weapon christmas”
“Ok, Ok. Nem drága a fád!”
lethal1
“Ismered a lábsöprést ?”

3. Szörnyecskék (Gremlins, 1984)

Gremlins-Poster

Három alapszabály van a tartásával kapcsolatban. Ne érje nedvesség a testét! Tartsd távol az éles fénytől! De ami a legfontosabb: hiába sír, hiába könyörög, soha, de soha ne etesd meg éjfél után! Ha ezeket nem tudod betartani ne nevelj mogwait ! Mivel a kis Gizmó esetében sem sikerült ezen szabályokat betartani, karácsonykor elszabadul a pokol egy csendes kisvárosban.

gremlins-christmas
“We are the robots!”
gremlins-christmas2
“Ünnepeljük a Karácsonyt, la-la-lala-la-la-lalla-la !”

 

 2. Kobra (Cobra, 1986)

936full-cobra-poster

Kobra (Silvester Stallone) egy hol motorral, hol pedig egy 1950-es Mercury Monterey-vel (Stallone saját kocsiját kölcsönözte a filmhez !) grasszáló egyszemélyes nyomozói, bírói és ítéletvégrehajtói szerv, ebben a kultikus remekműben módszeresen felaprít egy baltás sorozatgyilkosokból álló motoros bandát, és egy világuralmi terveket dédelgető, enyhén fasisztoid hajlamú, őrült szektavezért, aki egy szöges boxerbe olvasztott rohamkéssel hadonászik.A megmentésre váró, csöcsös bombázó szerepében Stallone akkori felesége Brigitte Nielsen domborít (akit a Rocky IV forgatásán ismert meg)!

cobra_santatoll
Marion Cobretti furikázik.
cobra_store
Nemsokára jön a “Kórság” és a “Gyógyszer”

1. Rambo – Első vérig (First Blood, 1982)

First-blood

Stallone triplázik ! Listánk első helyén karácsonyi vérontása, a Rambo sorozat első (és természetesen a legjobb) része áll. Emelje fel a kezét, aki tudta, hogy ez a film is karácsonyidején játszódik (na ugye!). A sztori mindenki számára ismert. John Rambo, a vietnami háború veteránja egy amerikai hegyi kisvárosba érkezik. Kissé csöves fizimiskájával azonnal felhívja magára a helyi seriff figyelmét (a karizmatikus Brian Dennehy csúcsformában !). A rend túlbuzgó őre szeretné megelőzni a bajt, így minden különösebb ok nélkül távozásra szólítja fel az idegent. Rambo azonban ellenáll a rendőri elnyomásnak, stb…, stb… (ki nem látta még ?). A helyi vagány csávókból összeverbuvált hajtóvadászat sikertelensége miatt kivezénylik a helyszínre a nemzeti gárdát is, valamint segítségül hívják Rambo egykori kiképző tisztjét… Kiskarácsony mindenáron !

first-blood-billboard-600x300
“Hazaviszem feldíszíteni ezt a fenyőt !”
clipbo18
“Öreg, te itt engem akarsz helyszínelni ?”

 

További ajánlatom a házimozizós karácsonyi-újévi estékre :

Brazil (1985)
Brian élete (Life Of Brian, 1979)
Dermesztő szél - Wind Chill (2007)
Don't Open Till Christmas (1984)
Eastern Promises (2007)
Hulla, hó, teli zsák (Reindeer Games, 2000)
Rare Exports (2010)
Silent Night (2012)
Tágra zárt szemek (Eyes Wide Shut, 1999)
Utánunk a tűzözön (The Long Kiss Goodnight, 1996)
You Better Watch Out / Christmas Evil (1980)

 

Mindenkinek további kellemes karácsonyozást, és nem elfeledni, van sok – sok alternatíva a Reszkessetek betörők és Bud Spencer-Terence Hill mellett is, ha karácsonyi filmezésről van szó !

 

Lichtenstein Raymond
filmesztéta