A metszési munkák végeztével, amikor még a rügyek nyugalomban pihennek, de az időjárás egyre enyhébb a szőlőtőkéinkben elindul a nedvkeringés, ennek első jele a könnyezés. Már a metszés elvégzésekor számolnunk kell ezzel a jelenséggel.

Célszerű melegebb napokon metszeni

A metszés lombhullástól rügyfakadásig bármikor elvégezhető, ellenben célszerű a nem túlságosan hideg téli napokat választani. Ám tudnunk kell, hogy az őszi és a téli metszés után gyakran elmarad ez a folyamat mert közben a sejtek közötti járatok gyantaszerű anyagokkal eltömődnek.

A felmelegedéssel jön a nedvkeringés

A nedvkeringés a fokozatos tavaszi felmelegedéssel kezd fokozódni, gyorsul a gyökerek anyagcseréje, fokozódik a vízfelvétel. Ha a rügyfakadás előtt sebet ejtünk a növényen, folyadékcseppek válnak ki és hullanak le. Ezt a jelenséget hívják népiesen könnyezésnek (a tőke sírásának). A könnyezést az átmeneti lehűlés csak lassítja, ám még a sebfelületre való ráfagyás sem tudja megállítani, elsősorban a talajhőmérséklettel függ össze.

A folyadék javarészt víz, ám található benne cukor, aminosav, szerves savak, illetve ásványi anyagok is. Mikor ezen nagyon szolid és egyben csodálatos ébredezés befejeződik, akkor mint az édes álomból ébredő szőlő elkezd április „első dekádjában” nyújtózkodni, ezt nevezzük rügyfakadásnak.