Idén lett 5 éves a Nébih   élelmiszerpazarlás-megelőzési programja. 

 „Nem leszek szemét!” címmel nyereményjátékkal egybekötött közösségi média kihívás indul. 

A játék célja, hogy az élelmiszerpazarlást megelőző egyéni erőfeszítések a közösség erejének köszönhetően megsokszorozódjanak, és ezáltal minél szélesebb körben megismerjék a problémakört, valamint a lehetséges megoldásokat.

Nagyon sok a háztartási hulladék

Az élelmiszerpazarlás korunk egyik legjelentősebb fenntarthatósági kérdése. A teljes élelmiszerláncot érinti a probléma, de a fejlett országokban a kidobott élelmiszerhulladék mennyiségének több mint feléért a háztartások felelősek.  Az ENSZ 2016-ban közzétett fenntartható fejlődési célkitűzése, hogy 2030-ig felére csökkenjen a háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék. 

Hazánkban van némi javulás

2016 és 2019 között 68-ról 65 kg-ra (4%) csökkent a fejenként kidobott élelmiszer mennyisége, a kitűzött cél eléréséhez továbbra is komoly erőfeszítéseket kell tennünk.  A szakértők szerint a kidobott élelmiszer fele elkerülhető lenne.

Egy átlagos, 4 fős magyar háztartás 128 000 forintnyi élelmiszert pazarol el évente.

Ennek legnagyobb részét a készételek adják, évente 13,7 kg kerül a szemetesbe. Ezt követik a zöldségek és gyümölcsök (5,9 kg), majd a pékáruk (5,3 kg).

Nézd más szemmel a világot!

Az élelmiszerpazarlás csökkentés fő eszköze a szemléletformálás, amelyet már fiatal korban el kell kezdeni. Erre az elmúlt 5 évben kiemelt hangsúlyt fektetett a Nébih: több mint 10 000 gyerek számára tartottak szemléletformáló foglalkozást személyesen a Maradék nélkül program munkatársai.