Kezdőlap Uncategorized

Megérkeztek az első filmek: világpremier a CineFesten!

Két dokumentumfilm is meghívást kapott a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál CINEDOCS versenyprogramjába. A fesztivál idén szeptember 10-18. között kerül megrendezésre. A Sundance-díjazott Szexrabszolgáknak Miskolcon lesz a magyar premierje, míg a hazai képregénykultúráról szóló Volt egyszer egy képregénynek a CineFesten lesz a világpremierje.

A Szexrabszolgák (Sabaya) az idei Sundance filmfesztivál egyik szenzációja volt, s végül megnyerte a dokumentumfilmes világszekció rendezői díját. A svéd alkotás az Iszlám Állam áldozatainak egy tragikus csoportjáról szól: főszereplői jazidi nők, egy kurd kisebbségi csoport tagjai, akiket tömegesen rabolt el szexrabszolgának az ISIS. Egy önkéntes csoport halált megvető bátorsággal kutatja fel a családjaiktól évek óta elszakított fiatal lányokat. A dokumentumfilm az éjszakai mentőakciókat örökíti meg, a megrázó találkozások, szöktetések minden idők egyik legmeghatóbb filmjének témájául szolgálnak. A Szexrabszolgák a szeptemberi CineFesten látható először Magyarországon, ezután csak novemberben kerül országszerte a mozikba.

A Volt egyszer egy képregény Gábor Bence dokumentumfilmje a magyar képregénykultúráról, a hazai képregény születéséről és első óvatlan lépéseiről, a rendszerváltozás elhozta változásokról, valamint a képregény jelenlegi helyzetéről és lehetséges jövőjéről. A dokumentumfilm világpremierje a Cinefest versenyprogramjában lesz, s utána a tervek szerint mozikban is bemutatásra kerül. A Volt egyszer egy képregény a Vertigo Média gyártásában, a Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. támogatásával készült.

A közönségtalálkozóval egybekötött világpremier mellett a film bemutatója alkalmából a tervek szerint képregénykiállítás, minikonferencia, képregénybörze és workshop színesíti majd a CineFest programját, amelyen több képregényszerző, -kiadó, -szakértő is részt vesz.

Már alig várjuk! A tervek szerint idén szeptember 10-18. között kerül megrendezésre.