Isteni finom kenyérillat…ugye mindenki erről álmodik! Na de mennyi vesződség, kelesztés, gyúrás, izzadás előzi meg, míg a gőzölgő kenyeret kiveszed a sütőből! Most mondhatnám, hogy semmi! Ha a bögrés verziót csinálod!

A bögrés kenyér recept célja, hogy megkíméljék a vállalkozó szellemű szakácsokat, illetve azokat, akik szeretnek házi tésztákat, házi kenyeret sütni a hosszas dagasztás és a kovászolás feladatától. A bögrés kenyér recept akkor igazi telitalálat, amikor gyorsan van szükségünk a kenyérre, viszont nem szeretnénk elmenni a boltba és megvásárolni azt. A bögrés kenyér más szempontból is izgalmas vállalkozás: ha eltaláljuk a jó arányokat, olcsóbban jövünk ki a bögrés házi kenyér elkészítésével, mintha megvettük volna azt.

A következő bögrés kenyér recept elkészíthető a leírás szerint, de kipróbálhatunk az arányokat megtartva más liszteket, lisztkombinációkat, ha például gluténérzékenységben szenvedünk. Ha szeretnénk a kenyeret még egy kicsit egészségesebbé varázsolni, adjunk hozzá egy fél bögre magkeveréket (például tökmagból, napraforgómagból és lenmagból). Nézzük, hogyan készül a bögrés kenyér egyszerűen!

A bögrés kenyér recept hozzávalói

  • 3 bögre búza finomliszt (vagy ízlés szerint más liszt)
  • 1 tk só
  • 5 g friss élesztő
  • 2 ek kristálycukor
  • 1 bögre langyos víz
  • 4 ek olívaolaj

A bögrés házi kenyér elkészítése

  1. A bögrés kenyér recept első lépéseként egyszerűen kézzel dolgozzuk össze a lisztet a sóval, a cukorral, az összemorzsolt élesztővel, a vízzel és az olajjal. Nem szükséges hosszas dagasztás, mindössze annyi a célunk, hogy a bögrés kenyér tésztája homogén legyen.
  2. A bögrés kenyér tésztáját szobahőmérsékleten pihentessük 30-40 percen keresztül, majd vegyük elő, lisztezzük meg finoman, végül vagdaljuk be a bögrés kenyér tetejét. Helyezzük a bögrés házi kenyér tésztát olajjal kikent jénai tálba.
  3. 200°-ra előmelegített sütőben hagyományos módon (légkeverés nélkül), alul-felül sütéssel sütjük. Akkor van kész a bögrés házi kenyér, ha a kenyér héja szép barna. Ha biztosra szeretnénk menni a bögrés kenyér recept sikerességében, villapróbával is ellenőrizhetjük.