Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Nyáron is szükség van a szén-monoxid érzékelőkre

Sokan a fűtési szezonhoz kötik a gyilkos gázzal kapcsolatos eseteket, pedig sok háztartásban egész évben gázüzemű, fali vízmelegítővel, kazánnal állítják elő a meleg vizet, így a szén-monoxid-mérgezés veszélye egész évben fenyeget.  – hívja fel a figyelmet a Katasztrófavédelem. 

Mint, írják fontos, hogy a páraelszívót, vagy beépített szagelszívó-ventilátort szakember telepítsen, hiszen ezek együttes használata is befolyásolja a lakás légáramlását. A nyári melegben lecsökkenhet a kémény huzathatása, így fokozott a veszélye annak, hogy visszaáramlik a szén-monoxid a lakótérbe.

Fontos a karbantartás

A tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, – szakember által végzett – karbantartása, a kémények rendszeres felülvizsgálata, valamint a megfelelő mennyiségű levegőutánpótlás biztosítása rendkívül fontos. 

Emellett pedig ki kell emelni, hogy a megfelelő minőségű, szaküzletben vásárolt szén-monoxid-érzékelő életet menthet. A Katasztrófavédelem egyébként nyilvántart egy listát, amiben a jó és rossz érzékelőket tartja számon.