A kormány újabb elemmel bővíti az otthonteremtési programot, amely további segítség a gyermekes családok számára

– közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter sajtóosztálya.

Zöld Otthon Program

Október 4-én elindul az MNB 2,5 %-os kamatozású programja az energia hatékony új ingatlanba költözők számára. 10 millió forint erejéig a kétgyerekesek, 15 millió forint erejéig a háromgyerekesek 0%-os kamattal vehetik fel a hitelt, amennyiben a CSOK-ot is igénybe veszik a költözéshez.

A frissen megjelent, 541/2021. számú rendelet értelmében

a magyar állam vagy a magyar állam kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaság által biztosított hitelkeretből a hitelintézet által új lakás vásárlása vagy építése céljára közvetlenül vagy közvetetten továbbhitelezett kölcsön esetén, és ebbe a megfogalmazásba az MNB új Zöld Otthon Programja is beleillik, hiszen azt (számukra 0%-os forrásköltségű) jegybanki refinanszírozásból kínálják a hitelintézetek.

A rendelet újdonsága, hogy a Zöld Otthon Program és a kamatmentes zöld CSOK hitel egymásba ágyazódik, így megfelelő hitelképesség esetén akár 70 millió forint is igénybe vehető lesz egy család számára legfeljebb 2,5%-os kamattal, és ebből lesz 10, illetve 15 millió felvehető 0%-os kamatozású kölcsön formájában.

A most módosított rendelet egyéb szabályai alapján az új, kamatmentes hitelt

  • két meglévő, vagy házaspárok esetében vállalt gyermek esetén 10, három meglévő, vagy házaspárok esetében vállalt gyermek esetén 15 millió forint erejéig lehet felvenni,

  • két gyermek esetén legalább 180 napos, három gyermek esetében legalább 2 éves tb-jogviszonyra van szükség,

  • büntetlen előélet és köztartozás-mentesség kell hozzá,

  • az ingatlannak meg kell felelnie a CSOK-ra vonatkozó négyzetméter-előírásoknak is,

  • lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötését követő 180 napon belül lehet benyújtani az igénylést.