Nehezen indul idén a molnár- és füsti fecskék költése. Nem csupán késve érkeznek meg hazánkba, de a fészkük építéséhez szükséges sárból is kevés van az időjárási viszonyok és a rengeteg beépített hely miatt.

„Az amúgy is megfogyatkozott állományú molnár- és füsti fecskék költése idén tavasszal is nehezen indul. Az elhúzódó hűvös idő miatt vonulásuk legalább két hetet csúszik, ráadásul a jelentős részben aszfalttal, betonnal, térburkoló kővel fedett talajú településeken a mind gyakoribb aszályos tavaszokon, nyárelőkön szinte lehetetlen sarat találniuk, amivel tatarozhatnák, megépíthetnék fészkeiket” – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleményében.

Megszűntek hazánkban az utcákon régen sok helyen megtalálható kék kutak, melyek nem csupán a járókelők szomjoltására voltak kiválóan alkalmasak, hanem a mellettük, a kifolyó víz által benedvesített föld, azaz sár is eltűnt velük együtt. Tovább nehezíti a fecskék helyzetét a hazai legelő- és háztáji állattartás összeomlása miatt megszűnt jószágitatók hiánya is, melyeknél szintén sártócsák keletkeztek a madarak nagy örömére.

Sárgyűjtő helyek létesítését javasolja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Te is segíthetsz a fecskéknek, ha kis forgalmú utak földes padkáján, vagy otthon a kertben sárgyűjtőt létesítesz. Slag vagy vödör segítségével addig kell locsolni egy asztalnyi területet, amíg a talaj több vizet már nem tud beszívni. Ezután már csak  néhány naponta kell újra benedvesíteni a területet, hogy lágy saras állagban maradjon a fészkek építéséhez.

Kép: magyarallatvedelem.hu