Július elsejétől felszámolták az eldobható műanyag cuccokat, és ezzel együtt, ha elmegyünk a boltba, és szeretnénk zöldséget venni, és nem akarunk minden alkalommal beruházni egy újrahasznosított zacsira, akkor íme a megoldás! A SzütyőChallenge!

Kozma Judit a Szütyő Challenge kitalálója, a szütyőzés lelkes híve. A Facebookon terjed az új kihívás, ami ezúttal arra buzdít mindenkit, hogy legyen környezettudatos a vásárláskor, és ne nejlonzacskót vagy táskát, hanem textilből készült szütyőt használjon a boltokban.

A környezetvédelem, a műanyagszemét csökkentése, a fenntarthatóság inspirálta, amikor először a saját háza táján szétnézve látta meg a lehetőséget az újrahasznosításra, mégpedig a szütyők használatában.

Három éve kezdte el saját használatra készíteni otthon a szütyőket, miután a padláson talált néhány ezeréves függönyt. Aztán, mikor a háztartásában már volt elég belőlük, családon belül osztogatta szét őket mindenkinek. Az első családon kívüli szütyőosztásra aztán akkor került sor, amikor összefutott a háziorvosa asszisztensével a boltban, aki rákérdezett a szütyőzésre. És mivel ő nem tud varrni magának, így megajándékozta őt ott helyben eggyel a saját készletéből. Ez volt az az eset, ami ráébresztette, hogy biztos sokan használnának ilyesmit a nejlonzacskók helyett, de vagy alapanyaguk nincs, vagy varrni nem tudnak, ha a motivációjuk meg is lenne a használatukra. Így, miután erre rájött, úgy döntött, elkezd komolyan foglalkozni a szütyőkészítéssel. És tavaly augusztus óta egyre többen csatlakoznak a kezdeményezéshez.

A fotós és andragógus végzettségű Judit szívügyének tekinti, hogy országosan minél jobban elterjedjenek a szütyőpontok, ahonnan az emberek ingyen elvihetik saját használatra a kitett textilzsákokat.

Már több, mint 7000 kiosztott szütyőnél tartanak, és a kör egyre bővül. Kiplakátolják óvodákban, bölcsődékben, művelődési házak, iskolák faliújságjain, boltokban, hogy hogyan csatlakozhat hozzájuk bárki. Alapanyagot is felajánlhat, de azt is, hogy a készítésben vagy a szütyőpontok létrehozásában, a terjesztésben segít. Mindezt önkéntes alapon.

Közös varrásokat is szerveznek, így közösségépítő tevékenység is a szütyővarrás, ahol tapasztalatokat is cserélhetnek a résztvevők. A textilzacskókat személyesen adják át az érdeklődőknek, hogy senkit ne terheljenek postaköltséggel, és a szütyőpontok is ilyen átvevőhelyként működnek. A kiosztott szütyőkbe belerakják, hogyan csatlakozhatnak hozzájuk, hogy miről is szól a kezdeményezés, hisz minél több ember elérése a cél.

Judit vágya és végső célja az, hogy a szütyőpontok behálózzák az országot, a szélrózsa minden irányában elágazva.

Forrás: sokszinuvidek.hu