Kezdőlap Uncategorized

Tervezd meg az egészséged ! (META – a Magyar Egészségtervező Alkalmazás)

Egyénre szabott, előremutató és széles körben használható egészségterv elkészítését segíti elő egy vadonatúj alkalmazás, amelyet az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) szakemberei dolgoztak ki.

Az alkalmazással egységes keretrendszerbe tudjuk foglalni azokat az irányvonalakat, erőfeszítéseket, amelyek elősegíthetik az egészséget.

20141126az-elhizason-tul--ezt2
A mozgáshiány komoly kockázati tényezőt jelent az egészségünkre /Forrás: Thinkstock/

Az egészségterv elkészítését kérdőíves állapotfelmérés előzi meg, a regisztrált felhasználó annál átfogóbb képet kaphat, minél több kérdésre válaszol.

Az egészségtervező alkalmazás itt érhető el :  https://egterv.aeek.hu/

healthy eating

Tűzzünk ki egészségcélokat!

A kiértékelés után derül ki, hogy milyen egészség kockázatokkal kell számolnunk, valamint az is, hogy bizonyos változtatások után mennyire csökkenhet az a bizonyos kockázat. Ez alapján rangsorolni tudjuk, melyik kockázattal szeretnénk foglalkozni, melyek igazán fontosak. Ezek nyomán tudunk egészségcélokat kitűzni magunk elé.

Egyszerre három egészségcélt javasolt magunk elé kitűzni, ennyi fér bele egy napba kényelmesen, és ezen célok megfogalmazása után tudunk egy cselekvési tervet készíteni, akár saját magunk, akár a családunk számára.

20150515huszevesen-is-siman-lehet-szivinfarktust
Nagyon fontos időben felismerni a kardiológiai problémák forrását /Forrás: Thinkstock/

A Magyar EgészségTervező Alkalmazás (META) az egterv.aeek.hu portálon keresztül néhány hónapja indult el, de már több mint húszezren töltötték ki, és a kitöltők egy jelentős része már egészségcélokat is megfogalmazott.

A család egészségének felelőse a nő, az anya, a feleség…

A program létrehozói az egészséggel kapcsolatos tudatosságot kívánják erősíteni, és a nőket célozzák meg elsősorban, hiszen úgy gondolják, hogy a család egészségének kulcsa a nők kezében van. Sokkal tudatosabbak, hamarabb megosztják egészségi állapotukkal kapcsolatos félelmeiket, mernek kérdezni, és hamarabb kérnek segítséget is.

A családban az egészség motorja tehát a nő és számára nyújthat igazán nagy segítséget, amikor nemcsak a saját, de gyermekének vagy párjának is kijelöli az egészségcélokat és ehhez elkészíti az egyénre szabott egészségtervet is.

bigstock-young-woman-doing-abdominal-ex-42611083-760x504

Az alkalmazás egyébként remek eszköz a nők kezében, amikor párjukkal szemben kell (annak érdekében) érvelni, és alátámasztani érveiket, hogy miért fontos párjának egyik vagy másik területen változtatni.

Nem felejthetjük el, hogy a leggyakoribb hazai egészségügyi probléma a stressz, az alvásproblémák, a mozgás hiánya valamint a rossz táplálkozás. Az egészségterve egészen biztosan érinti ezt a négy területet.

bigstock-Young-sexy-fitness-woman-doing-40960387WEB

Emellett az alkalmazás tippeket is ad, milyen módon tehetünk az egészségünkért. Mit és hogyan mozogjunk, hogyan táplálkozzunk, mit változtassunk ahhoz, hogy bizonyos egészségkockázatok csökkenjenek vagy végleg megszűnjenek.

Az alábbi videóban Dr. Lantos Zoltán a projekt szakmai igazgatója beszél az egészségtervező alkalmazásról :

 

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében a Kazincbarcikai Közösségi Egészségszervezési Iroda (KEI) egészségtanácsadó munkatársai segítenek a “Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” projekt keretén belül az egyéni egészségtervek elkészítésében a lakosságnak.
Amennyiben igényli segítségüket a fent bemutatott program kitöltéséhez, vagy szeretne ingyenes egyéni egészség-tanácsadáson részt venni, a kazincbarcikakei@aeek.hu e-mail címen keresztül felveheti az Iroda munkatársaival a kapcsolatot.


Lichtenstein Raymond