Emberek milliói számára kevés fontosabb dolog van reggelente az első korty kávénál. A legjobb baristák évekig tanulnak azért, hogy meg tudják alkotni a tökéletes kávéitalokat, ez viszont nem jelenti azt, hogy otthon ne lehetne kedvenceinket a lehető legjobb minőségben elkészíteni. Ehhez csupán egy kis gyakorlásra, a megfelelő kávéra és néhány alapvető eszközre van szükség. 

Ma már nem csak a koffein miatt isszuk a kávét 

Manapság a kávét nem csak élénkítő hatása miatt fogyasztjuk, vagyis nem kizárólag az a célunk, hogy felébresszen a koffein, hanem igazi kulináris élményt is várunk tőle. A jó kávé alapja a minőségi alapanyag. Ha ez megvan, akkor egy kis gyakorlással és kreativitással nagyszerű italok születhetnek otthonunk kényelmében is anélkül, hogy komoly összegeket áldoznánk az elkészítéshez szükséges gépekre, berendezésekre.

Több fajta kávéfőző is népszerű

A magyar háztartásokban szinte egyformán népszerűek a kotyogós és a kapszulás kávéfőzők. Az alumínium kapszulák használata nagyon egyszerű, sokan az állandó magas minőség miatt kedvelik a kávézás ezen formáját. Persze a kotyogóssal sem lehetetlen kitűnő kávét készíteni, csak tudni kell a trükkjeit. 

A trükkök 

Nem mindegy, hogy mennyire meleg vizet öntünk a kotyogósunkba. A legjobb, ha forró vizet használunk, így elkerülhető az égett, keserű végeredmény. A lehető legfrissebb kávé elkészítése érdekében jó, ha van otthon egy egyszerű kézidaráló, amelyben közvetlenül a főzés előtt leőrölhetjük a kávészemeket. A kotyogósban lenyomkodott kávét nem tudja alaposan átjárni a víz, ehelyett érdemes finom ütésekkel egyengetni az őrleményt a fémszűrőben. Miután a kávéfőző nagy lángra vagy magas fokozatú tűzhelyre került, hagyjuk nyitva a tetejét, így hallani fogjuk, ha elkezd lefőni a kávé. Amikor ez megtörténik, becsukhatjuk a fedőt, és le is vehetjük a kotyogóst a tűzhelyről. A kész kávét érdemes szinte azonnal elfogyasztani a legteljesebb íz- és aromaélményért. Ne feledkezzünk meg a kotyogósunkról sem, amelynek alját főzés után érdemes hideg víz alá tartani, hogy elkerüljük a tömítő megégését, amely akár a következő kávé ízét is befolyásolhatja.

Nincs tehát olyan, hogy tökéletes kávé ital. Otthon a saját szokásainknak, kreativitásunknak hódolva készítsük el a számunkra tökéletes kávét. Ha tejjel szeretjük, akkor úgy, ha feketén, akkor pedig úgy.