Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

A kínaiak miatt lesz drágább az étolaj itthon

Nagyobb mennyiséget termelünk, mégis többet fizetünk érte? Hogy van ez?

Nem kell közgaszdáknak lennünk ahhoz, hogy tudjuk, ha sok van a piacon valamiből, akkor csökken az ár. Hát nem most. Rekord mennyiségű repce és napraforgó várható idén a szakemberek szerint, normál esetben ennek árcsökkentő hatása lenne itthon, de már nem kalkulálhatunk csak határon belül. 

A kínaik szeretnék talpra állítani a húsiparukat a sertéspestis után, hiszen csaknem a fele állományt kénytelen voltak kiírtani. Kína egyébként egyedül annyi disznót nevelt, mint a világ többi országa együttvéve. A több mint 500millió állatot például szójadarával etetik, ami húzza fel a szójaolaj illetve a napraforgó olaj árát is az árucikk tőzsdén. Ez az árfelhajtó hatás pedig lekúszik egészen a mi vidéki gazdáinkhoz. Ennek egyrészt örülhetünk, hiszen a fölművelés nehéz kenyér, de a másik szemünknek bizony sírhatnékja lesz, amikor a tavalyinál 25%-kal is többet fizethetünk a kasszánál az étolajért vagy a margarinért. 

Te mennyi étolajat használsz egy évben? Mekkora összeggel kerül majd többe a háztartásnak az áremelkedés? Írd meg nekünk!