Kezdőlap BORSOD Borsod - Közélet

Időben kell elcsípni az összeset, különben ők csípnek

Újabb biológiai védekezésre van szükség, hogy ne vakarózzunk egész nyáron. 

A szúnyogok biológiai fejlődési folyamatának korai szakaszában – lárva állapotban – megelőző irtást végeznek a Városgazda munkatársai a napokban, ezzel meggátolva kifejlődésüket, és szinten tartva a szúnyogok számát. Ilyen biológiai eljárásra átlagosan kilencszer kerül sor egy év alatt. A tenyészőhelyek a biológus szakember folyamatos megfigyelése alatt állnak.

Ezek a hozzáértő emberek most a lárvafertőzöttségét figyelembe véve úgy döntöttek, hogy szükségessé vált második alkalommal is a biológiai védekezés. Ezért a napokban újra csípőszúnyog kelést megelőző szúnyoglárva irtást fognak végezni.

A biológiai gyérítés során egy baktérium által termelt fehérjetartalmú készítményt juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyeire a vízbe. Többek között a Pece-patak felső szakaszán, a miskolctapolcai Csónakázó-tavon, Békás-tavon és Juhdöglő-völgyi tavon, a Görömböly-patakon, és a Martin-kertvárost körülhatároló vezérároknál.

A Városgazda munkatársai áprilisban kezdték meg a Miskolc város közigazgatási területén lévő szúnyog tenyészőhelyek lárva fertőzöttségének felmérését, de csak május elején vált szükségessé az első szúnyoglárva irtás megkezdése.

A megfelelő időben elvégzett irtásokra azért van szükség, hogy megelőzhető legyen egy nagyobb mértékű csípőszúnyog invázió. Az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve, idén is sikerülni fog a szúnyogok számát elsősorban biológiai védekezésekkel az elviselhetőségi szint alatt tartani.