Kezdőlap BORSOD Borsod - Gazdaság

A digitális és a zöld átállás a fókuszban

A 2021-2027-es uniós költségvetési időszak egyik legfontosabb célja, hogy Magyarország 2030-ra az Európai Unió öt legélhetőbb tagállama közé tartozzon.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Államigazgatási Kollégium a megye államigazgatási vezetőinek rendszeres találkozási alkalma, ahol a megyét érintő aktuális kérdésekről, kihívásokról konzultálnak a résztvevők. Az esemény szakmai fórumként is fontos szerepet tölt be, amelyre vendégelőadók is meghívást kapnak. A novemberi kollégiumon, Dr. Alakszai Zoltán főispán meghívására, dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke tartott előadást.

Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter előadásában arról beszélt, hogy feladatai két nagy csoportra oszthatók, az egyik az európai uniós források megszerzése és felhasználása, a másik pedig a területi politika fogalomrendszerének és jogszabályi környezetének megújítása. Előbbivel kapcsolatban kiemelte, Magyarország a források felhasználásának tekintetében jóval az uniós országok előtt jár.

2021-2027 között nagyrészt megtartották az operatív programok korábbi struktúráját, ami kiegészül egy digitális megújulással kapcsolatos programmal. A miniszter beszélt az ehhez társuló összességében csaknem 6 ezer milliárd forintos helyreállítási tervről is, amely elsősorban az energetikai fejlesztésekre és a digitalizációra fókuszál majd – hangsúlyozta a területfejlesztési miniszter. Magyarország az uniós források felhasználásának tekintetében jóval az uniós országok előtt jár. Ha létrejön a partnerségi megállapodás az Európai Bizottság és Magyarország között, és lesz jóváhagyott magyar újjáépítési terv, akkor az elkövetkező három évben több mint 2355 milliárd forintnyi összeg érkezhet az országba 374 forintos euróárfolyamot figyelembe véve.

Bánné dr. Gál Boglárka előadásában Borsod-Abaúj-Zemplén megye elmúlt egy évtizedben elért gazdasági fejlődését mutatta be. A közgyűlés elnöke kitért a Területi Operatív Program előző programozási időszakára, amelyben a megye számára rendelkezésre álló források 60%-át gazdaságfejlesztésre fordították. Külön kiemelte a foglalkoztatás támogatását, majd összegzésként megállapította, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasága dinamikus növekedést mutatott az elmúlt évtizedben. – Ebben az időszakban rekordmennyiségű és életminőségünket javító fejlesztésekkel találkozhattak a megyében élők. A kormányzati és fejlesztési támogatások együttes hatására sereghajtóból az ország egyik gazdasági motorja lett Borsod-Abaúj-Zemplén megye. Feladatunk az eddig elért eredményekre alapozva haladni célunk felé, amely a lakosságát megtartó megye – zárta előadását Bánné dr. Gál Boglárka.

Dr. Alakszai Zoltán főispán záró gondolataiban kiemelte, az államigazgatási kollégium stratégiai jelentőségű egyeztetés a megye szempontjából. A közös gondolkodásról szól, defontos, hogy több legyen szakmai eszmecserénél és tettekre, közös cselekvésre sarkalljon. – Olyan intézményeket képviselünk, amelyek az emberek életének fontos részét képezik. Ha kihívásokkal szembesülnek, nekünk is ki kell lépnünk a komfortzónánkból, alkalmazkodunk és folyamatosan fejlesztenünk annak érdekében, hogy nehéz időkben is szolgálni tudjuk az állampolgárokat. Több mint egy hivatal, fontos láncszem vagyunk a megye életében.

(Fotók: Vajda János/ MTI)