Az osztrák kormány büntethetővé tenné azt, ha valaki kéretlenül küld másnak képet a férfiasságáról – jelentette be Claudia Plakolm fiatalokért felelős osztrák államtitkár.  Zaklatásnak tekinthető, ez pedig komoly következményeket von maga után.

„A zaklatás zaklatás marad, nem számít, hol történik” – mondta egy tévéműsorban a 27 éves néppárti politikus, aki szerint az, ami a való életben büntethető, az interneten sem nézhető el senkinek.

Németországban ezt már korábban életbe léptették, az ottani törvények szerint 1 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbírsággal büntethető, ha valaki kérés nélkül juttat el pornográf tartalmat valaki másnak. Ausztriában jelenleg csak az ilyen tartalmak tovább osztása von büntetést maga után, elkészítésük és kéretlen elküldésük nem.
A YouGov nevű nemzetközi piackutató cég 2018-as felmérése szerint mindazonáltal megalapozott volna a büntethetőség kiterjesztése a kéretlen intim képekre: a megkérdezett 20 és 37 év közötti nők 41 százaléka legalább egyszer kapott már efféle képet férfitól. Ez az arány még magasabb volt a 18 és 24 év közötti fiatal nők körében, mintegy 47 százalék.

A javaslathoz készült internetes oldalon az osztrák büntető törvénykönyv 218. paragrafusának kiegészítését követelik, ennek megfelelően a férfiak nemiszervéről készült, kéretlen fényképek elküldése is szexuális zaklatásnak kellene, hogy minősüljön