Robbanásszerűen megnövekedett az utakon a részben, vagy teljesen elektromos hajtással rendelkező járművek száma. Ennek következtében elengedhetetlen a tűzoltósági állomány továbbképzése. 

Miskolcon nemrégiben az elektromos autóbuszokkal kapcsolatban tartottak továbbképzést és azóta is folyamatosak az elektromos illetve hibrid járművekkel kapcsolatos továbbképzések – tájékoztatta szerkesztőségünket Rinyó Zsuzsanna, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes sajtószóvivője.

Az egri előadók elméleti és gyakorlati előadásokkal készültek a képzésre, továbbá felhívták a figyelmet, hogy, így elengedhetetlen az állomány tudásának bővítése az ilyen típusú járművek témájában. Beszéltek az elektromos autók tűzeseteinél alkalmazandó tűzoltás taktikai szabályokról, esettanulmányokon keresztül az akkumulátor típusokról, melyeket be is mutattak.

Fontos, hogy a tűzoltók minél többfajta elektromos autót ismerjenek, mert egy balesetnél annál gyorsabban és szakszerűbben tudnak beavatkozni. Az elméleti előadásokat követően a tűzoltók megosztották a káreseteknél szerzett eddigi tapasztalataikat, majd a résztvevők a tűzoltó szertárban négy különböző elektromos autót nézhettek és vizsgálhattak meg.

A képzés egész délelőtt tartott, az ott megszerzett tudással is a beavatkozásaik hatékonyságát növelték a lánglovagok.

/Fotók: Nagy Csaba tű. fhdgy – Heves MKI/