Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mivel a majomhimlő olyan vírus, amely mérsékelten képes emberről emberre terjedni, ezért az oltóanyagot csak a kockázatnak kitett személyek igényelhetik.

Figyelembe véve a majomhimlő hazai járványügyi helyzetét, a rendelkezésre álló vakcina mennyiségét és a nemzetközi ajánlásokat, az NNK egyeztetett a szakmai kollégium infektológia tagozatával, valamint az országos STD-centrummal, és kidolgozta a majomhimlő elleni oltás felhasználására vonatkozó oltási ajánlását – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

A majomhimlő elleni oltóanyag már az ország több egészségügyi intézményében, így a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban is elérhető. Fontos megjegyezni, hogy az olthatóságról és az oltás szükségességéről minden esetben az oltóorvos dönt. 

A betegség átvitele általában hosszabb ideig tartó közvetlen szoros kapcsolat útján, testváladékkal – nyál, vizelet, nemi váladék – vagy testváladékkal szennyezett tárgyakkal, például ágyneművel vagy ruhával történhet.

Nem részesíthető védőoltásban az, aki már átesett majomhimlő-fertőzésen vagy akinek majomhimlőgyanús tünetei vannak az oltás időpontjában. Nem kaphatja meg az oltást az sem, akinél oltási ellenjavallat áll fenn. Nem kaphat második oltást az, aki az első oltás után igazoltan megbetegedett majomhimlőben – taglalták.

A majomhimlő elleni védőoltások beadására kijelölt oltóhelyek pontos címe, elérhetősége és az oltásokkal kapcsolatos további információk elérhetők az NNK internetes oldalán, az nnk.gov.hu oldalon.