Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

A szűrések fontosságára hívja fel a figyelmet a nemzeti rákellenes nap

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ennek időpontja azért április 10-e, mert ekkor született Dr. Dollinger Gyula sebész, egyetemi tanár, aki 1902-ben megalakította az Országos Rákbizottságot. 

Nevéhez fűződik a hazai daganatos megbetegedések tudományos feldolgozásának elindítása, a rákregiszter létrehozása, a dohányzás és a rák összefüggéseinek hangsúlyozása.

Az orvostudomány mai állása szerint ezen betegségek miatti halálozás és a betegségteher csökkentésére a betegség korai felfedezése és a korán elkezdett kezelés a legígéretesebb népegészségügyi stratégia, mert a kezelés eredményessége nagymértékben függ a betegség előrehaladottságától, figyelmeztet a Délpesti Centrumkórház

Az elmúlt évtizedekben a daganatos megbetegedések száma a világ valamennyi fejlett országában jelentősen emelkedett. A rosszindulatú daganatos betegségek Magyarországon is különösen súlyos népegészségügyi problémát jelentenek, az összes haláleset közel egynegyedét okozzák. Hazánkban a szív- és érrendszeri halálozás után a rosszindulatú daganatok képezik a második leggyakoribb halálokot: évente mintegy 32-33 ezren veszítik életüket daganatos betegségben, jóllehet a daganatok miatt bekövetkező halálozás egyharmada megelőzhető lenne.

A szűrőprogramoknak köszönhetően a betegségek miatti halálozások száma csökkenthető, mert a vizsgálatoknak köszönhetően a betegég jóval korábban felismerhető, mint szűrővizsgálat nélkül. A korai diagnózis és a megfelelő kezelés pedig jelentősen növeli a gyógyulás, illetve a túlélés esélyét.  

Fotó: pixabay.com