Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Alaposan ránéz a dohánytermesztők körmére a NAV

Nyár közepétől a dohánybetakarítás megindulásával fokozottan ellenőrzi őket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. 

Az ország dohánytermelő területének több mint 80 százaléka Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyében található. Itt több száz termelőre koncentrál a NAV ebben az időszakban, de a folyamatos kontroll az ország egészére kiterjed, írják közleményükben. 

A betakarítások idején kiemelt szerepet kap a dohánylevél feketepiacra juttatásának megakadályozása, a termelőket kockázatelemzések alapján, vagy szúrópróba-szerűen ellenőrzi a hatóság. A közúti szállítások kontrollja mellett az egyenruhások telephely-ellenőrzéseket is végeznek, a termőterületek monitorozására drónokat is bevetnek.

Tájékoztatásuk szerint alighogy megkezdődött a dohánylevelek betakarítása, a pénzügyőrök egyre-másra értek tetten magánszemélyeket, akik a termőföldeken jogosulatlanul szedték a dohányt. 

A növényi részeket padlásaikon és tárolóikban szárították, majd pedig feldolgozták. Az "illegális gyűjtögetőknek" – a jövedéki eljárás és milliós nagyságrendű bírság megfizetése mellett – lopás miatt kirótt szankcióval is számolniuk kell, hívta fel a figyelmet a NAV.

Fotó/Videó: NAV