Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ha napközben fáradt vagy, mert nem aludtál olyan jól éjszaka, az teljesen normális. Ha azonban a fáradság állapota tartós és hetekig vagy hónapokig is elhúzódik, érdemes utánajárni, mi lehet az oka.

Nem elegendő alvás

Tudtad, hogy nem csak a gyermekeknek van szüksége 8 óra alvásra? Egy átlagos felnőttnek 7-9 órát kellene szundítania ahhoz, hogy teljesen kipihent és egészséges legye, azonban a statisztikák szerint a lakosság legalább egyharmada nem alszik eleget.

Nem megfelelő étrend

Erre hajlamosak vagyunk nem gondolni, de a rossz étrend is nagyban befolyásolhatja azt, hogy mennyire vagyunk fáradtak. A szervezetünk ugyanis nem jut elegendő tápanyaghoz, energiához, ezen kívül bizonyos ételek feldolgozása önmagában is leterheli a testünket. Az ideális étrend megfelelő arányban tartalmaz zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákat, zsírokat, fehérjéket.

Mozgásszegény életmód

Igen, tudjuk, hogy unásig ismétlődő tanács, de sportoljunk valamit! A mozgás amellett, hogy a testünket fitten tartjuk, a szellemi aktivitást és az energiaszintet is növeli, ráadásul jobban tudunk aludni tőle éjszaka.

Stressz

Nagyon nehéz stresszmentesíteni az életünket, viszont valamennyire meg kéne próbálnunk, ugyanis a túl sok stressz fáradékonyságot, levertséget, rossz kedvet is okozhat, ez pedig később komolyabb betegségek kialakulásához is vezethet.