Kezdőlap BORSOD Borsod - Közélet

Árad a Sajó 

Hazánk északi része alapos öntözést kapott az elmúlt hetekben.

Az Időkép beszámolója szerint még október végén nyári zivatarlánc, sőt szupercellák söpörtek át az országon. A múlt héten három front vonult át, ebből csak a tegnapi északon, északkeleten néhol 30-40 mm-t meghaladó mennyiséget dobott le.

(Pulagyi Márk fotója/ 26-os főút és környéke Facebook-oldal) 

A Sajó teljes szakaszán harmadfokú az árvízvédelmi készültség a Vízügy mérései alapján. 

 Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság Facebook-bejegyzésében azt írta, a Sajó magyarországi középső és alsó szakaszán további áradás várható. Sajószentpéternél ma délután a harmadik fokozathoz (350 cm) közeli tetőzéssel, míg Felsőzsolcánál az első fokú (300 cm) készültségi szintet mérsékelten meghaladó tetőzésre lehet számítani a szerda reggeli órákban.

A közlemény szerint Sajópüspökinél ma az első fok alá süllyed a vízszint, és csütörtökön már a folyó teljes magyarországi szakaszán készültségi szint alatti vízállások lesznek jellemzők. A Tarna csaknem teljes vízrendszerében apadás dominál, és a Bódva magyarországi felső szakasza is folyamatosan apad, miközben Szalonnánál és alatta lassan tovább áradt a folyó.

Az előrejelzések szerint pénteken nyugat felől reggetől egyre többfelé elered az eső, a csapadék kelet-északkelet felé fog áthelyeződni, de a mai hidegfront hatására is többfelé számíthatunk záporokra, esőre.
 

(Nyitókép: illusztráció, MTI/Vajda János 2023. augusztus)