Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Eddie Van Halennek számtalan dolgot köszönhetünk, többek közt a poptörténelem egyik legikonikusabb gitárszólóját is a Beat It című Michael Jackson-slágerben. Bár a szám riffjeit eredetileg Steve Lukather, a Toto gitárosa játszotta fel a számra, Jacksonnak és Quincy Jones producernek szükségük volt egy gitárszólóra a számhoz. Megkeresték a The Who gitárosát, Pete Townshendet, ő viszont nem tudta elvállalni, úgyhogy beajánlotta nekik Eddie Van Halent, akit Jones fel is hívott rögtön.

A rockert annyira váratlanul érte a hívás, hogy először azt hitte, hogy csak szórakozik vele valaki.

Felvettem a telefont és kérdeztem, hogy mit akarsz te rohadt ez meg az. Kérdezte, hogy Eddie-vel beszél-e. Mondtam, hogy igen, mi a halált akar tőlem. Bemutatkozott, hogy ő Quincy. Nem ismertem senkit, akit így hívtak volna. Aztán mondta, hogy ember, Quincy Jones! Én meg rávágtam, hogy >> jaj hogy az a Quincy, sajnálom<<.
Eredetileg Van Halen sem akarta vállalni a melót, mivel megállapodtak a Van Halen tagjaival, hogy egyikőjük sem fog szólóprojekteken vagy mások számain dolgozni. Emellett pedig nem is igazán értette, hogy miért akarják őt egy popdalra. Végül mivel a bandatársai nem voltak éppen a városban, átugrott pár sörrel Jackson villájába, hogy felvegye a saját részét a dalhoz. A pop királya viszont éppen elfoglalt volt a házában levő másik stúdióban, ugyanis Steven Spielberggel és Kathleen Kennedy producerrel rögzített egy extrát az E.T.-hez.

Jones eközben a másik stúdióban megmutatta Van Halennek a dalt. A gitárosnak eredetileg a dal végén kellett volna szólóznia, de megkérdezte, hogy átvariálhatja-e picit a dalt. Jones engedélyt adott rá, hogy azt csináljon vele, amit csak akar, úgyhogy újrastrukturálta a ma ismert formájára.

Éppen csak befejeztem a második szólómat, amikor Michael besétált. És tudod, hogy a művészek kissé őrültek. Mind furák vagyunk egy kicsit. Nem tudtam, hogyan fog reagálni arra, amit tettem. Szóval figyelmeztettem, mielőtt visszahallgatta volna, hogy nézd, megváltoztattam a dalod közepét. Abban a pillanatban tudtam, hogy vagy ki fog rúgatni a kidobóival, amiért meggyaláztam a számát, vagy imádni fogja. De meghallgatta, hozzám fordult, majd azt mondta, hogy nagyon szépen köszöni a lelkesedésemet, hogy nem csak megjelentem és dobtam rá egy szólót, hanem tényleg érdekelt a dal és jobbá tettem.

Mindössze 2 órát töltött ott, ebből 20 perc volt a felvétel. Nem kért érte pénzt, csak egy rekesz sört, meg azt, hogy Jackson valamikor majd adjon neki táncleckéket. Emellett kérte azt is, hogy ne szerepeljen a neve a dalon, nehogy a zenésztársai a Van Halenből megtudják, hogy megszegte az alkujukat.

Éppen ezért sokan nem is tudták sokáig, hogy szerepel a dalban, mivel sem a klipben, sem sehol nem szerepelt se ő, se a neve. A zenész egyszer fültanúja volt annak, ahogy gyerekek éppen arról beszéltek, hogy mennyire próbálja másolni a gitáros a Beat Itben Eddie Van Halent. A sztár szimplán odasétált hozzájuk hátulról, majd közölte velük, hogy amúgy az ő a dalon, amit hallgatnak.

Kép készítő: Michael Ochs Archives | Forrás: Getty Images