Kezdőlap KÉK HÍREK

Csaknem 30 millió forintot lopott telefonos alkalmazással egy bűnbanda

Egy zalaegerszegi férfi bankszámla adatait úgy csalták ki, hogy banki alkalmazottnak adták ki magukat.

A Fővárosi Ügyészség közleménye szerint az elkövetők ahhoz a bűnelkövetői csoporthoz tartoznak, akik  2023. augusztus 22. napján adathalász módszerrel megszerezték egy zalaegerszegi férfi bankkártya adatait és közel 30 millió forint kárt okoztak.Két férfi ellen információs csalás és pénzmosás miatt indult eljárás. Az ügynek kilenc gyanúsítottja van.

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség indítványa szerint a helyi sértettet egy magát az OTP Bank munkatársának kiadó, ismeretlen nő azzal hívta fel telefonon, hogy a sértett bankszámlájával kapcsolatosan adathalászat gyanúja merült fel. Az ügyintézőként bejelentkező személy a vonalat egy férfinek adta át, aki megkérte a sértettet, hogy töltse le és telepítse fel az "Anydesk" nevű számítógépes programot, majd engedélyezze a távoli hozzáférést a számítógépéhez. A sértett a kérésnek eleget tett abban a hiszemben, hogy azzal megakadályozza a bankszámlájához történő jogosulatlan hozzáférést.

Az elkövetők azonban a sértett bankszámlájáról – nyolc különböző természetes és jogi személy bankszámlájára – 29.218.000 forintot utaltak, valamint több mint fél millió forint értékben telefonos fizető alkalmazással külföldi vásárlást is bonyolítottak.

Az ügyben kihallgatott 9 gyanúsított közül ketten letartóztatásban vannak.