A pécsi egyetemisták Facebookon gyűjtött, használt építőanyagokból építettek házat egy hajléktalan párnak. Az akciót a pécsi egyetem oktatója szervezte építészek és szociológusok bevonásával. Csaknem száz magyar és külföldi diák két héten át dolgozott önkéntesként az építkezésen. “Nagyon lelkesek voltak, különösen a külföldi diákok. Hallatlan sokat dolgoztak, nagyon tetszett neki, hogy építészhallgatóként megismerkedhettek egyszerű technikákkal is, és egyébként a környezet is, meg a család is nagyon tetszett nekik, hogy segíthetnek  magyar rászorulókon” – mondta el Dányi Tibor Zoltán építész, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa.

 

A hajléktalan pár nyáron bérelt ki az önkormányzattól szinte fillérekért egy elhanyagolt kertet, rajta egy rozzant viskóval. A Pécsi Egyetem oktatója és hallgatói a beázó, fűthetetlen kalyibát bontották el és építettek helyette egy stabilabb házat.

A hajléktalan nő beteg, ezért nem tud dolgozni, az élettársának sincs régóta munkája. Annyi pénzük volt, hogy az önkormányzattól 5 ezer forintért 1 évre kibéreljék a régi, elhanyagolt pécsi hobbikertet a rozzant kalyibával. Nyáron költöztek oda, megpróbálták lakhatóvá tenni. A pécsi egyetem egyik oktatója figyelt fel rájuk.


“Beázik, fölázik, átsüvít rajta a szél. Az a tervünk, hogy bontott vagy használt alapanyagokból építünk egy stabil és természeti erők ellen védelmet biztosító, átmeneti otthont számukra” – nyilatkozta még szeptemberben Dányi Tibor Zoltán, aki helyi építészekkel és szociológusokkal évek óta foglalkozik nehéz helyzetbe került emberek problémáival. Miután egyeztettek az önkormányzattal, az akciót meghirdették a Facebookon: használt építőanyagot kértek, egy nap alatt összejött minden.

A lakók a napokban be is költözhettek a viskó helyére felhúzott, könnyűszerkezetes, zömében fából épült házba.