Amikor hajunk elkezd őszülni és itt-ott megjelenik egy-egy fehéredő hajszál, bizony hajlamosak vagyunk azonnal festékhez nyúlni. Van azonban természetes módja is a hajszínezésnek és még akkor is hasznát veszed, ha esetleg nyáron kicsit elszívta a nap a színét és szeretnéd intenzívebbé tenni. Mutatjuk, mit csinálj:

Barna haj – zöld dió héja

A szép mélybarna szín eléréséhez 15-20 zöld dióra lesz szükséged. Szedd le a héjukat és vágd fel őket apróra. Forrázd le őket, majd várj, amíg kihűl a víz. Ha már megfelelő a hőmérséklet, kend be vele a hajad és hagyd hatni 15-20 percig, majd ecettel leöntve rögzítheted a hajszínt.

Világosbarna haj – hagyma héja és tölgyfa kérge

Fél csésze hagyma héja és egy kis tölgyfa kéreg apró darabjai elég hozzá, hogy a haj szép színt kapjon. Kb 1 liter vízben kell főzni 1 órán keresztül, majd kihűlés után a hajra kenni. 45 perc hatóidő után ecettel fixáld a színt.

Szőke haj – kamilla

Adj 100 gramm kamilla virágzatot fél liter forró vízhez, majd ha meghűlt, öblítsd le vele a hajad és a végén ezt is ecettel lehet maradandóvá tenni.

Vörös haj – cékla

Ebben az esetben egy közepes méretű céklát kell apróra vágni, majd feltenni vízben főni. Amikor forr, zárd el a tüzet és kihűlés után áztasd a hajad benne 10 percig. Itt is ecettel lehet rögzíteni a hajszínt.

Fontos tudni!

Az említett módszerek természetes alapanyagokkal színeznek, de koránt sem olyan hatékonyak, mint a normál festékek. Sokszor előfordul, hogy több alkalom is szükséges a kívánt szín eléréséhez és az is lehet, hogy nem lesz olyan, mint szeretted volna.

Kép: gettyimages