A franciaországi Lille-i Egyetem kutatócsoportja VR segítségével tesztelte, hogyan reagálnak az önkéntesek egy minimalista beton épületekkel teli, üveg és fém városi táj változataira.

Ha a városokban élénk színek és zöld növényzet van, az boldogabbá és nyugodtabbá teheti az ott élő embereket 

– derül ki egy szokatlan kísérletből, amelyhez virtuális valóságot használtak.

A kísérletben harminchatan vettek részt. Egy laboratóriumban VR-szemüveget viselve sétáltak. A kutatók a virtuális környezetüket módosítgatták, növényzetkombinációkat, valamint élénksárga és rózsaszín színeket és kontrasztos, szögletes mintákat jelenítettek meg abban a képben, amelyet láttak az önkéntesek a szemüvegen keresztül. A kutatók az alanyok pislogási ütemét követték, ez mutatta az érdeklődési aktivitást. A kísérlet vége egy kérdőív kitöltése volt. 

Nem véletlenül ver hevesebben a szív

Az önkéntesek lassabban sétáltak, és a szívverésük megemelkedett, amikor zöld növényzetet láttak a városi környezetben. A fejüket feljebb emelték, előre- és körbenéztek ahelyett, hogy a föld felé, lefele tekintettek volna. Kíváncsibbak és éberebbek voltak, amikor színes mintákat láttak a talajon, amelyen virtuálisan lépkedtek.

Mit mond a pszichológus?

„Az eredmények azt mutatták, hogy a városi élményt élvezetesebbé tették az élénk színek”

– idézi a tanulmány Yvonne Delevoye-Turrellt, az egyetem kognitív pszichológia professzorát, a tanulmány vezető szerzőjét. 

„A város apró módosításai javítják a morált még akkor is, ha az emberek a virtuális valóságon keresztül élik meg azokat. Még a legkisebb változások is hatással lehetnek arra, hogy valaki például munkába menet milyen élményeket él át. Az eredmények a növényzet és a színek kedélyállapot-javító hatásait mutatják a városi környezetben.”
 

(fotó: pixabay)