Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Neked sem éppen a legkellemesebb a leheleted reggelente? Érthető, hogy nem tudod mitől, és zavar, így elhoztunk neked pár tippet, hogy mi lehet a reggeli lehelet kiváltó oka és hogyan tudsz rajta változtatni.

Honnan ered a kellemetlen reggeli szájszag?

Nem is ettél ma még semmit, így jogosan kérdezheted, hogy mitől alakulhat ki a nem éppen friss szájszag. A kellemetlen szájszag oka alapvetően a nyáltermelés hiánya. Minél jobban kiszárad ugyanis a szád, annál kellemetlenebb lehet a szájszagod is. Ronthat tehát a helyzeten a horkolás vagy a nyitott szájjal alvás is. 

Hogyan szüntethető meg?

Természetes folyamat lévén nem lehet a problémát teljes egészében kiiktatni az életedből, ám részleges megoldások léteznek. Érdemes az esti fogmosás mellett fogselymet is használni, emellett pedig léteznek nyelvtisztító kefék is, amelyeket ajánlott használni, ha javítani szeretnél a reggeli leheleteden, hiszen a rossz szájszagot okozó baktériumok többsége a nyelven kezd el szaporodni. A szájvizek szintén a segítségedre lehetnek, de fontos, hogy olyat válassz, amelyben nincs alkohol. 

Mikor kell szakemberhez fordulnod?

Alapvetően ez egy természetes jelenség, tehát emiatt alapvetően nem kell aggódnod miatta. Ha huzamosabb ideig tartó hirtelen változást észlelsz, akkor érdemes felkeresned egy orvost, hiszen ez akár komolyabb betegségeket is jelezhet. Kellemetlen leheletet okozhat például a fogíny gyulladása, ami pedig bizonyos esetekben akár komolyabb betegségek, például szív- és érrendszeri problémák tünete is lehet. 

Maradj hidratált!

A megfelelő hidratáltság alapjáraton is nagyon fontos az egészséghez, illetve a jó alváshoz is. A reggeli lehelet megelőzéséhez is jó megoldás lehet egy pohár vizet az éjjeli szekrényeden tartanod. Ha közvetlenül ébredés után iszol egy kicsit, nagyjából lemosod a baktériumokat a szájüregről, így már a reggeli fogmosás előtt sem lesz annyira zavaró a leheleted.