Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Persze azt mondják: ezt még Te is ki tudod főzni. Mert a legegyszerűbb a „tészta megpuhítása”. De ha őszinte vagy, mindig sikerül?

Amivel a legtöbb olaszt kihozod a sodrából

Túl kicsi edényt használsz
A tészta főzés közben jelentősen kitágul, ezért fontos az edény mérete. Ráadásul egyenletesebben fő meg bő vízbe merítve. Félkilónyi tésztához körülbelül 4-6 liter vízzel számolhatsz.

Nem sózod meg a főzővizet
Az ízletes tészta kritikus pontja. Vannak, akik azt mondják, hogy a főzővíznek olyan ízűnek kell lennie, mint a tengernek. Persze ízlések és pofonok. 3-4 liter vízhez 1-2 evőkanál sót tegyél. Sokan olívaolajat  használnak, hogy ne ragadjon a tészta. De ez többet árt, mint használ. Az olaj miatt a tészta csúszóssá válhat, ami megakadályozhatja a szószok tapadását.

Eltöröd a tésztát
Ez az egyik legdurvább szentségtörés az olaszok szemében. Nemcsak a tészta egységét és lényegét töröd meg vele, hanem így nehezebb lesz feltekerned a villádra. 

Nem fordítasz a tésztafőzésnek figyelmet
Pedig igenis kell. A tészta csomagolásán szereplő főzési idők csak becslések. Gyakran kell megkóstolni, hogy eltaláld amikor éppen tökéletes.

Ki ne öntsd a tésztavizet!
Tegyél félre legalább egybögrényi mennyiséget. Ha a víz kezd zavaros, ködös lenni, az azt jelenti, hogy a tésztából felszabadul a keményítő. Ez alkot emulziót a zsírokkal, amitől a szósz igazán selymes ízű és sűrű lesz.

Nem kell mindig az „öblítés”
A tészta leöblítése eltávolítja a keményítőtartalmú bevonatot, amely segíti a szósz tapadását. Ha forrón akarod tálalni, ezt kerüld el! Ha viszont azt tervezed, hogy hidegen vagy szobahőmérsékleten tálalod a tésztát, öblítsd le, hogy ne csomósodjon össze.

Irány a konyha!