Kedvelt őszi-téli csemege a szelídgesztenye, vásárokban sütve, otthon gesztenyemasszaként süteményekben használjuk egyre többször a hideg évszakokban. De terem-e belőle itthon elég, és mennyibe kerül ez a csemege a boltokban, piacokon? Ha pedig ilyen húzós az ára a valódi gesztenyemasszának, aminek a nagy részét nem babbal pótolják, vajon nem éri-e meg jobban, ha otthon magunknak készítjük el?

A gesztenye hiánycikk még ilyenkor is sok piacon, de a boltokban sem kapható egész ősszel és télen, így érdemes olyankor bevásárolni belőle, amikor látjuk, hogy van. Mivel nem olyan tartós, mint a dió, készíthetünk belőle egy alap gesztenyemasszát, így biztosan lesz belőle otthon, amikor süteményt akarunk készíteni.

 

Gesztenyemassza vagy püré készítése házilag

Ha drágálljuk a valódi gesztenyemassza árát, mi magunk is készíthetünk otthon.

Hozzávalók:

2 kg nyers gesztenye hájastól (zacskós tisztítottból elég lesz kevesebb – 1,5 kg)
30 dkg kristálycukor
0,5 dl rum
1 vaníliarúd
3 dl víz
Elkészítés:

Az első és legfontosabb, hogy tegyük fel a gesztenyét (2 kg) egy órára lobogó vízben főni. Van, aki sütőben süti, nem főzi, így is könnyű lehet megpucolni, ha előtte beirdaljuk a gesztenyét. Ha kihűlt, kés segítségével távolítsuk el a külső héját, és szedjük le a barna belső hártyákat is róla. Daráljuk nagyon apróra a háztartási robotgép késes aprítójával.

A kristálycukrot keverjük össze 3 deci vízzel egy edényben, melegítsük lassan addig, amíg a cukor (30 dkg) teljesen feloldódik, és szirupossá válik. Vegyük le az edényt a tűzről, öntsük bele a ledarált gesztenyét, majd keverjük jól össze a masszát.Vájjuk ki a vaníliarúd belsejét, és adjuk hozzá a masszához (vaníliaaromát vagy esszenciát, de vanillincukrot is használhatunk). Keverjük hozzá a rumot is.