A Húsvét-szigeten keletkezett erdőtűz kegyetlen pusztítást végzett a felbecsülhetetlen értékű moai szobrokban: mintegy 100 hektáros területen pusztított az erdőtűz, melynek következtében több szobor is jóformán elszenesedett.

A hatóságok közlése szerint a Húsvét-szigeten keletkezett erdőtűz helyrehozhatatlan károkat okozott a moai szobrokban, s néhány monumentális faragott kőszobor egy az egyben elszenesedett.
A kegyetlen tűzvész a Chile nyugati partjaitól mintegy 3500 kilométerre fekvő Rapa Nui nemzeti parkban söpört végig, s hatóságok közlése szerint pedig helyrehozhatatlan károkat okozott a szobrokban.
Carolina Perez, a kulturális örökségért felelős államtitkár megosztotta, a lángok hétfőn csaptak fel a szigeten. Rapa Niun több mint 1000 kőszobor található, gigantikus fejek, melyeket a régészek feltételezései szerint a sziget őslakói faraghattak valamikor a 13. század környékén.
A jelentések szerint leginkább a a Rano Raraku vulkán körüli terület volt érintett az erdőtűzben, mely az UNESCO világörökség része. A szakértők becslései szerint több száz moai található ezen területen, illetve abban a kőfejtőben, ahol a szobrok kifaragásához szükséges követ termelték ki.

Ariki Tepano, a park kezeléséért és fenntartásáért felelős Ma’u Henua közösség igazgatója kijelentette, a károk helyrehozhatatlanok, hangsúlyozva, hogy több moai teljes mértékben elszenesedett, s szemmel láthatóan jelentős károk keletkeztek bennük a tűz hatására.

A polgármester azonban ennél is továbbment és egyenesen kijelentette, “a tűz nem baleset volt”, majd úgy fogalmazott, “Rapa Nuin minden tüzet ember okoz”. Edmunds Paoa ugyan nem kívánt konkrét gyanúsításokba bocsátkozni, ám azt megjegyezte, hogy a tűz által okozott károkat lehetetlen visszacsinálni, rámutatva, hogy hiába a pénz, az eredeti kövek eredeti emblematikus küllemét nem lehet helyreállítani.
Paoának pedig valószínűleg igaza van, mivel a szigetet csak augusztus 5-én nyitották meg újra a látogatók előtt, miután a globális koronavírus-járvány miatt két éven át lezárva maradt a kíváncsi szemek elől. A park álláspontja szerint az önkéntesek hiánya akadályozta őket abban, hogy megfékezzék a tüzet, hozzátéve, hogy a teljes kár felmérése még mindig folyamatban van.