Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A karácsony lezárásával, vízkereszt idején elkezdődik a farsang és az arra való készülődés. Ehhez az időszakhoz rengeteg népszokás, hagyomány és étel kapcsolódik. Ezeket vesszük górcső alá.

Farsangi bál

A tél búcsúztatása és a tavasz kezdete az ókor emberénél termékenységi időszakot jelentett. Már ők is jelmezekbe bújva ünnepelték ezt az eseményt, amelyet a farsang ősének tartunk. Az egyház nyomására ezek a bálok eltűntek, majd a reneszánszkor eljövetelével kezdtek újra feléledni a hagyományok. A falvakban a legények szervezték a bálokat, akiknek a lányok bokrétát adtak, amit aztán a fiúk a kalapjaikba tűztek.

Hogyan ünneplik a farsangot mások?

A farsang utolsó napját mi, magyarok farsang farkának hívjuk. Az utolsó három napban nem csak hazánkban, de a világ minden táján felvonulásokat rendeznek, mint például a velencei vagy a riói karnevál. Magyarország leghíresebb felvonulása a mohácsi busójárás, amelyet a farsangi időszak utolsó vasárnapján rendeznek meg.

Már korábban is főként húsételeket fogyasztottak farsangkor, az időszak legnépszerűbb édessége pedig a fánk volt. Ez a mai napig megmaradt.