Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

33 aktív vulkán található Izlandon, ezzel pedig rekordernek tekinthető Európában. Az elmúlt napok eseményei fenyegetőek, Grindavik városát már evakuálták.

Összesen nyolcszáz körüli kisebb-nagyobb földrengést jegyeztek Izlandon a napokban, ami nagyon erős vulkanikus tevékenységről mesél. Nincs ebben semmi meglepő, hiszen a kérdéses terület, a Reykjanes-félsziget az Észak-Amerikai- és az Eurázsiai kőzetelemez határán, a Közép-Atlanti-hátságon fekszik, ezzel pedig lemeztechtonikailag abszolút adott a jelen helyzet.

A magma csak nyomul és nyomul felfelé, ahogy az elmúlt években többször is tette, ám ez nem vezetett végül  kitörésekhez. A vulkanológusok szerint ez most elkerülhetetlen lesz, ezért megtesznek minden fontos óvintézkedést, hogy a lakosságot biztonságban helyezzék: Grindavik 3500 fős települését már evakuálták is, hogy kitörés esetén még véletlenül se kerüljenek veszélybe a lakók. Igaz, számítások szerint nem Grindavik felé folyna a láva, hanem nyugati és délkeleti irányba, de mint tudjuk, a természet mindig fenntartja a változás jogát.

Azért is összpontosul nagy figyelem most Izlandra, mert a szigetország egyik kedvenc turistalátványossága és élményközpontja, az úgynevezett Blue Lagoon a közelben található. Ide az egyszeri izlandi turisták is mindenképp el szeretnének jutni, tehát a legtöbben akik Izlandon kalandoznak, megfordulnak a Reykjanes-félszigeten.

Nemcsak a forrongó láva a veszélyes, hanem a vulkanikus hamu is, ami semmit sem kímél és belepi a környéket. Ugye emlékszünk még a 2010-es Eyjafjallajökull-vulkán okozta légiközlekedési káoszra? Ott mindennek az oka a jégtakaró alatti kitörés volt, hiszen a hamuval kis üvegszemcsék utaztak és ez károsíthatta volna a repülőgépek hajtóműveit, tragédia is történhetett volna, ha időben nem szüneteltetik az európai nagyvárosokból induló járatokat.

Mondhatjuk ,hogy Izland most mindenórás, bármely pillanatban megérkezhet a feltörő magma.