Kezdőlap KÉK HÍREK

Karácsonyra lepd meg a családot jó szén-monoxid-érzékelővel!

Új készülékkel bővült a katasztrófavédők pozitív listája.

A katasztrófavédelem weboldalán évek óta elérhető a megbízható és a kerülendő szén-monoxid-érzékelők listája. Külön listán megtalálhatjuk azokat az érzékelőket is, amelyek működése nem felel meg az elvárt színvonalnak, így hamis biztonságérzetet adnak. A pozitív lista most új készülékkel bővült.

Idén eddig 1170 esetben riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt. 179-en szenvedtek valamilyen mértékű szén-monoxid mérgezést, 17 emberen viszont már nem lehetett segíteni. Decemberben naponta átlagosan ötször hívják a tűzoltókat a mérgező gáz miatt, hetente öten szenvednek mérgezést.

Akkor keletkezik a színtelen, szagtalan szén-monoxid, ha beltérben nyílt láng van, például egy fűtőeszköz, vagy vízmelegítő miatt és az nem kap elég oxigént. Tévhit, hogy csak a gázkazán lehet veszélyes. Minden olyan fűtés és vízmelegítő, aminek lehet látni a lángját, elérhető az égéstere, forrása lehet a szén-monoxidnak. A levegő-utánpótláshoz nem elegendő, ha néha kinyitják az ablakot. Állandó és automatikus szellőzésre van szükség, az ablakokba légbevezetőt kell szerelni – hívja fel a figyelmet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A szén-monoxidot emberi érzékszervekkel nem lehet érzékelni, sőt még az állatok sem képesek kiszagolni. A mérgező gáz jelenlétét csak érzékelővel lehet kimutatni. A katasztrófavédelem azt kéri mindenkitől, hogy csak olyan szén-monoxid-érzékelőt vásároljon, amelyik a pozitív listán szerepel. A szén-monoxid-érzékelőt a szén-monoxid lehetséges forrásától, vagyis a nyílt lángtól egy-másfél méterre, fejmagasságba célszerű helyezni. A készülékek nem örök életűek, szavatossági idejük van, amely minden érzékelőn fel van tüntetve. Ha ez lejárt, érdemes új készüléket vásárolni.