A pár már „össze is költözött” a Trópusi-ház egyik kifutójában.

Az elmúlt időszakban csak egyetlen Liszt-majmocska élt az állatkertben, de a közelmúltban egy teljesen új tenyészpár érkezett.

A kétéves nőstény még a nyár elején költözött a Nyíregyházi Állatparkból Miskolcra, viszont a négyéves hím utazása ennél tovább tartott. Az Olaszország északi részén fekvő Le Cornelle nevű állatkertből érkezett meg augusztusban.

A két állat már együtt látható Trópusi-házi kifutójában, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark dolgozói pedig az első találkozásuk alapján optimistán várják, hogy hamarosan családot alapítsanak.

Ennek köszönhetően nem csak egyedülálló látogatói élményt kínálhatnának, de hosszú évek után újra kis Liszt-majmocskákkal tudnák segíteni ennek a kritikusan veszélyeztetett főemlősfajnak a megőrzését.

Jó, ha tudjuk

A Liszt-majmocska az egyik legveszélyeztetettebb főemlősfaj és kizárólag Északnyugat-Kolumbiában honos. Az európai állatkertek az elsők között hoztak létre tenyészprogramot a Liszt-majmocskák megőrzésének segítésére.

A programhoz a Miskolci Állatkert és Kultúrpark 2010-ben csatlakozott és ezt követően több kölyök is született az állatkertben.

A Liszt-majmocskák másik magyar neve a gyapjasfejű tamarin (Saguenius oedipus). A Liszt nevet csak a magyar és német nyelvterületen használják erre a fajra, ez ugyanis Liszt Ferencre utal: a majmocskák sörénye a híres magyar-osztrák zeneszerző időskori hajviseletére emlékeztette a korábbi névadó zoológusokat. A Liszt-majmocskák – a többi karmosmajomfajhoz hasonlóan – igazán gondos szülők, hiszen az utódokat közösen nevelik: a kölyköket gyakran az apa hordozza, az anya rendszerint csak a szoptatás idejére veszi magához őket.

/Fotók: miskolczoo.hu/