Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több mint 40 ország, közel 700 nevezett tétele. Vagyis meglehetősen sokan tolongtak a versenyen és várták a legkiválóbb elismeréseket. Ezüstérmet ért el egy magyar sör a világ legjelentősebb sörversenyének tartott International Beer Challenge-n.

A világ legkiválóbb seregszemléje

Idén 26. alkalommal szervezték meg. A versenyre kis- és nagyüzemi sörökkel is nevezni lehet. A leadott tételeket vakkóstolással bírálják, a zsűri söripari szakemberekből, sommelier-ekből, séfekből, kis- és nagykereskedelmi üzletláncok beszerzési vezetőiből áll.  2022.ben negyvennél is több országból, több mint 700 tételt neveztek.

A hazai sör sem szégyenkezett

2022-ben az Etyeki Sörmanufaktúra Princessin Edeck – Királyleányka Sparkling Ale söre ezüstérmet, míg a Just for fun – Rozsos dupla IPA bronzérmet nyert.

Az elismerés rangját emeli, hogy olyan tradicionális, évszázadok óta sört főző országok tételeivel kellett versenyben lenni, mint például Németország, Belgium, Nagy-Britannia vagy az utóbbi évtizedben az úgynevezett kraftsör piacot (kisüzemi, kézműves sör) letaroló Amerikai Egyesült Államok.

Szőlőmust és sör?

“A szőlőmustos sör megálmodásakor az volt a célunk, hogy az etyeki borászokkal közös pontokat, szinergiákat, fejlesztési lehetőségeket keressünk. Az Edeck sorozatot még 2019-ben indítottuk útjára az Etyeki Kúriával, a most ezüstérmet nyert sör pedig a Nádas Borműhellyel közösen készült."

Ezt mondta a sajtónak Radányi Orsolya, főzdevezető. Egyediség és minőség a lényeg. A mustot a borász ajánlja, a sörtípust pedig a manufaktúra választja. Az eljárás hosszabb, vontatottabb – az erjedés miatt – mint egyszerű sörök esetében. De úgy tűnik megéri várni. 

"Világviszonylatban megmérettetni mindig nagy kihívás, pláne egy kis családi főzdének. Olyan, mintha az olimpián indulnánk. Nem csak a vállalkozásunkat, de Magyarországot is képviseljük ilyenkor."

(fotó: engin akyurt / Unsplash)