Talán nincs is olyan ház, ahol ne lelhetnénk fel egy két cserép muskátlit. Ez valahogy hozzátartozik az idilli otthon hangulatához. Legalább is a tapasztalat szerint. Sokan rutinosan teleltetnek, vannak, akik minden évben kérik a tanácsot. Vajon mi a legegyszerűbb és legtutibb tipp?

Muskátli teleltetése cserépben

Ha ki volt ültetve, vegyük ki a  földből ügyelve a gyökérlabdára. Ne sérüljön. Helyezd cserépbe és vidd a pincébe, garázsba, padlásra. Ahol van helyed és ahol a muskátli számára ideális 4-10 Celsius fokot tudod garantálni.

A fiatal növényeket hagyd metszetlenül, az idősebb töveket vágd vissza, harmadára. Ritkán, de öntözést igénylenek. Ha csak arra van mód, hogy világosabb helyen, melegebb környezetben teleltesd a muskátlit, akkor több vizet igényel. A nappalok hosszabbodásával a növények hajtani kezdenek, felnyúlnak. Ezért márciusban újra vissza kell metszeni őket. 

Muskátli teleltetése nyugalmi állapotban

Az álló vagy paraszt muskátli nyugalmi állapotában ugyanúgy tárolható, mint a hagymák, gumók. A növényt eredeti helyéről kiemelve óvatosan tisztítsd le a földet a gyökerekről. Csak a nagyobb rögöket, rátapadt darabokat rázd le. Vágd vissza a hajtást, sőt még a gyökereket is.

Függeszd fel a növényeket, fejjel lefelé a garázsban, vagy nem nedves pincében, ahol a hőmérséklet 1-5 C fok között van. Havonta egyszer mártsd vízbe a gyökereket, és szívasd meg egy órán keresztül, majd vigyük őket vissza a helyükre. Ne ijedj meg, le fognak hullani a levelek, de a szára életben marad. Öntözni tilos!

Ez az elmélet, a gyakorlat persze az, ami ebből megvalósul. De ha mégsem sikerül a teleltetés, akkor se csüggedj! Irány a piac!

(fotó: kiskertlap.hu)