Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Noha korábban úgy vélték, hogy egyetlen korallzátony élte túl a pusztító 1982-83-as El Ninót, Galápagos ismét meglepte a szakértőket.

Szakértők korábban úgy vélték, csupán egyetlen korallzátony élte túl az 1982-83-as pusztító El Ninót, ám az ecuadori Galápagos-szigeteknél egy virágzó tengeri élővilággal rendelkező korallzátonyt fedeztek fel.

A tudományos expedíció során a szakértők egy 2 kilométeres (!) korallzátonyt fedeztek fel, egy régi vulkáni tevékenység nyomán a víz alatt kialakult, 400 méter mélyen található “hegy” tetején.

Jose Davalos ecuadori környezetvédelmi miniszter bejelentése szerint a kutatócsoport “az első teljesen érintetlen korallzátonyra bukkant… egy tenger alatti hegy csúcsán”. Az eddig ismeretlen víz alatti korallzátony abszolút meglepetésként érte a tudósokat, akik eddig úgy tudták, hogy a vulkanikus szigetvilágban csak egy zátony létezik, az apró Darwin-sziget partjainál.

A tudósok rámutattak, az 1982-83-as El Nino olyan pusztítást okozott a térségben, melynek következtében súlyosan károsodtak a korallzátonyok, mivel az óceán felszíne a korallok számára elviselhetetlen mértékben felmelegedett.

A tudósok megállapítása szerint az újonnan felfedezett korallzátony csodával határos módon túlélte a természeti katasztrófát. E felfedezés több szempontból is jelentős: a korallok ugyanis több ezer évesek, és érintetlenek, ezen felül pedig számos veszélyeztetett fajnak adnak otthont.