Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Most akár 150.000 forintot is érhet a régi klíma

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elindult a Magyar Klímacsereprogram, melynek keretében akár 150.000 forintot is érhet a régi klímaberendezés.

A 2022-es népszámlálási adatok szerint 1,2 millió háztartásban működik légkondicionáló berendezés. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint csupán 44 ezer klímaberendezés volt hőszivattyús fűtésre alkalmas a tavalyi adatfelvétel során, az összes készülék csupán 4 százaléka. A négyévszakos klímák mintegy 40 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak és olcsóbb alternatívái a földgázos cirkós fűtésnek. – tájékoztatott a Polar Klíma. A Magyar Klímacsereprogram abban segíti a magyar háztartásokat, hogy alacsonyabb rezsiköltség mellett modern, akár –20 Celsius-fokban is biztos fűtést biztosító hűtő-fűtő klímákhoz jussanak, amivel nyáron komfortosabb lesz a hűtés. A programot a Polar Klíma hozta létre.

A program keretében a régi klímaberendezések leszerelése ingyenes, ha modern Polar eszközökre cserélik le, és még 30–150 ezer forintot is fizetnek a leszerelt régi eszközökért. Fontos tudni, hogy bármilyen márkájú régi készülék lecserélhető.

„Mosógép, hűtőgép, LED-fényforrás csereprogramokkal már próbálták ösztönözni a lakosságot, hogy kisebb energiaigényű, modern berendezéseket használjon. Ezek segítségével is lehet csökkenteni a villamosáram-fogyasztást, azonban az elavult klímaberendezések újra cserélése sokkalta nagyobb megtakarítást tesz lehetővé” – mondta Medgyesi Tamás, a Polar Klíma komfortklimatizálási szakértője.

A magyar vállalkozás saját költségére, 150 millió forintos keretösszeggel indítja el október 1- jétől az év végéig tartó programot, aminek részletei a klimacsereprogram.hu honlapon érhetők el.