Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A legtöbb helyen már betiltották a kerti égetést, így amikor összegyűjtjük a lehullott leveleket, nem igazán lehet velük mit kezdeni, de nem feltétlenül kell tőlük megszabadulnunk.

A mulcsozással megvédhetjük a növények felszínhez közeli gyökereit is a téli hidegtől és remek tápanyagforrást is jelent nekik. A levelek eközben lebomlanak, így ezek is „eltűnnek” a kertünkből.

Mi is az a mulcsolás?

A mulcsozás talajtakarást jelent. A mulcs olyan réteg, amellyel a talajt lefedik a növények körül.

Bármilyen levéllel lehet mulcsozni, kivéve a fekete dióét, mert egyes növények, mint például a paradicsom, érzékenyek a benne található vegyületekre. Ha levelekkel végezzük el a munkát, sokkal olcsóbb megoldás, mintha szalmát vennénk.

Hogyan csináljuk?

A leveleket először össze kell aprítani, így hozhatjuk ki belőle a legtöbbet. Az ágyásokat akár 15 cm vastagon is befedhetjük. Ahhoz, hogy a szél ne vigye el a leveleket, tehetünk rá hálót, aminek sarkait kövekkel lesúlyozunk vagy pedig földet szórhatunk a levelekre, de csak annyit, hogy éppen a földön maradjanak, viszont ne tömörüljenek össze.

Tavasszal még az új hajtások megjelenése előtt kell a mulcsot félrehúzni a növények töveiről.