Egy rendkívüli eset került napvilágra a Balassagyarmati Járási Ügyészség közleményéből: vádemelésre került sor egy 18 éves salgótarjáni fiatal ellen, aki egy sajnálatos fordulattal került a hatóságok látókörébe, miután elvesztette és később a rendőrségen becsületes megtaláló által leadott pénztárcájában kábítószert találtak.

A fiatal 2021 nyarán, még fiatalkorúként egy játszótéren hagyta el a pénztárcáját, amelyet másnap egy kutyasétáltató talált meg és adott le a rendőrségen, nem sejtve, hogy a tárcában két csomag kannabiszt is találnak. A rendőrség a pénztárca átvizsgálása során azonosította a tulajdonost, akit ezután felkerestek, kihallgattak, és vizeletmintát is vettek tőle.

A vizsgálat során kiderült, hogy a fiatal fogyasztott is a talált kábítószerből, ám mivel csekély mennyiségről volt szó, lehetőséget kapott, hogy részt vegyen egy kábítószer-használatról szóló kezelésen. Ezt a lehetőséget kezdetben önként vállalta, ami az eljárás felfüggesztését eredményezte volna.

Sajnos, a fiatal nem tartotta be korábbi ígéretét, nem jelent meg a kezeléseken, ezért az ügyészség úgy döntött, hogy folytatja az eljárást és vádat emel kábítószer birtoklásának vétségében. A vádiratban közérdekű munka büntetés kiszabását javasolják, és az ügyben végül a Salgótarjáni Járásbíróság fog dönteni.

Ez az eset rávilágít arra, hogy a kábítószerrel kapcsolatos törvények komoly következményekkel járhatnak, még akkor is, ha az illetőnek adódik lehetősége a jóvátételre. A fiatal most szembesül azzal, hogy cselekedeteiért nemcsak erkölcsi, hanem jogi felelősséget is kell vállalnia. Az ügy remélhetőleg mások számára is figyelmeztetésül szolgál a kábítószer-használattal és annak következményeivel kapcsolatban.