A legfrissebb kutatások szerint nem mindegy, hogy melyik karunkba kapjuk a Covid-19 elleni oltásokat! A vizsgálat új szempontot vesz figyelembe a vakcinák hatásának megítélésében, és meglepő eredményekre jutott.

A The Journal of Clinical Investigation folyóiratban publikált tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy akik két különböző karjukba kapták az első és az azt követő emlékeztető oltást, hosszabb ideig maradnak immúnisak a Covid-19 ellen. A kutatásban részt vevő 950 felnőtt esetén például a Pfizer-BioNTech Covid-19 vakcináját vizsgálták.

A résztvevőket két csoportra osztották: az egyik csoportba azok kerültek, akik mindkét oltást ugyanabba a karjukba kapták a járvány során, míg a másik csoportba azok, akik ellentétes karjukba kapták a vakcinát. Az utóbbi csoportból származó egyének sokkal jobb immunválaszokat mutattak, ami azt sugallja, hogy ez a módszer hosszabb távú immunvédelmet biztosít.

A tanulmány emellett arról is beszámolt, hogy azoknál, akik ellentétes karjukba kapták az oltást, négyszeres antitest-növekedést tapasztaltak. Ez a jelenség főként a Covid Omicron variánsa esetében volt megfigyelhető.

A virológusok és kutatók szerint ezek az eredmények új lehetőségeket kínálnak az oltások hatékonyságának növelésére és a hosszú távú immunvédelem biztosítására. Azonban további kutatásokra van szükség annak érdekében, hogy teljes körűen megértsük az ellentétes karokba történő oltások potenciális előnyeit és hatásait.

Korábbi beszámolók szerint Kemenesi Gábor virológus figyelmeztetett a Covid-19 új variánsára, a JN.1-re vonatkozóan, és rámutatott arra, hogy a jelenlegi fertőzöttek nagy valószínűséggel ezzel a variánssal találkoznak. Emellett a vakcinák hatékonysága is napirenden van az új mutációk elleni védelemben.

Az új kutatások eredményei alapján tehát egyértelművé válik, hogy az oltások beadásának módja és helye jelentős szerepet játszik az immunválaszban és az oltások hatékonyságában, ami új irányt nyithat az oltási stratégiák tervezésében és végrehajtásában.