Visszakerült szerdán a 2019-es tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépített huszártornyára a kereszt.

Délután egy daru emelte a levegőbe a keresztet, majd arról szerelték fel a huszártorony tetejére, melynek sziluettje az elmúlt napokban egyre inkább kirajzolódott az állványzat mögött. A párizsiaknak különösen szívmelengető látvány ez, hónapok óta várják már a mostani etapok elkészültét. Az illetékes hatóságok döntése alapján a székesegyházat az eredeti formájában állítják helyre a 2019-es tűzvész után.

A leomlott 66 méter magas huszártorony 1860-ban épült Eugene Viollet-le-Duc tervei alapján, miután az eredetileg 1250-ben épített szerkezetet 1786 és 1792 között lebontották. Földfelszínhez viszonyított magassága 96 méter lesz, pontosan megegyező az összeomlott toronyéval, és természetesen ugyanolyan anyagokból készül, mint az eredeti.

Szerkezete tölgyfából (220 tonna), a borítása és a díszítése pedig ólomból (140 tonna), a csúcsát egy korona, egy kakas valamint a szóban forgó kereszt díszíti. A kakas szerdán még nem volt a kereszt tetején. A katolikus hagyományoknak megfelelően a kakast meg fogják áldani a következő napokban, csak eztán kerülhet fel a helyére.

Ez egy új kakas, mert az eredeti, ami túlélte a tűzvészt, múzeumi kiállítási darab lesz. Az újjáépítést vezető Philippe Jost a múlt héten közölte, hogy miután a huszártorony elérte a 96 méteres magasságot, a következő lépésben beborítják ólommal, majd lebontják a jelenleg még nagyon hangsúlyos állványzatot.