Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Magyar Tudomány Ünnepe címet viselő programsorozat csütörtökön kezdődik és november végéig tart a Magyar Tudományos Akadémián (MTA).

Az ünnepélyes megnyitó november 3-án 10 órakor veszi kezdetét az MTA Székházának Dísztermében, ahol a résztvevőket Freund Tamás, az MTA elnöke köszönti.

Az ünnepségen átadják a 2022. évi Eötvös József-koszorúkat, valamint az MTA 2022. évi tudományos díjait.

A Magyar Tudomány Ünnepét 2003 óta szervezik meg, arra emlékezve, hogy Széchenyi István 1825. november 3-án birtokainak egy évi jövedelmét ajánlotta fel a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elődjének számító Tudós Társaság megalapításához.

Háború, energiaválság és klímavészhelyzet határozzák meg a jelenünket. Mit hozhat a jövő? Mire kell felkészülnünk, és hogyan készülhetünk fel rá? A legégetőbb kérdésekre a leghitelesebb forrásból kapunk választ. 

Akit a tudományok mellett a művészetek is érdekelnek, annak a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia kétnapos versfordító konferenciáját, valamint a Magyar Művészeti Akadémia programját ajánljuk, amelynek középpontjában a tudomány és a művészet kapcsolata áll.

Idén megújul a Magyar Tudomány Ünnepének tudomány-népszerűsítő előadássorozata is, Tudományünnep+ néven. Az előadások a közvéleményt aktuálisan leginkább foglalkoztató témákat dolgozzák fel dinamikus stílusban, megújult környezetben.

Ebben az évben olyan témák is terítékre kerülnek, mint a magyarok honfoglalás előtti történelme, a látás visszaállításának lehetőségei, az élővilág sokféleségének jelentősége vagy a laborhús mint a jövő élelmiszere.

A Tudományünnep+ 30 perces előadásai után az esték házigazdái az előadóval és a közönséggel együtt összegzik, értelmezik és fűzik tovább az elhangzott gondolatokat. Ebben az évben 11 alkalommal várják az érdeklődőket este 18.00 órai kezdettel.

Ezt követően az érdeklődők a Magyar Csillagászati Egyesület munkatársaival kémlelhetik az eget és a bolygók állását az MTA Székház előtt.

Az előadásokat élőben közvetítik az MTA YouTube-csatornáján, a rendezvénysorozat teljes programja a tudomanyunnep.hu oldalon érhető el.

/Nyitókép: mta.hu/